Tijd voor tijd, een laatste kerkenpad en een gevarieerd orgelconcert in Lange Jan Project

MIDDELBURG – Het laatste meditatieve moment van het Lange Jan Project in Middelburg wordt donderdag 26 augustus 2021 verzorgd door twee debutanten: Berbel Lippe zal spreken over tijd, en Anke van Noppen speelt gitaar.

Het onderwerp van het meditatieve moment in de Koorkerk (13.00-13.30 uur) gaat over tijd voor tijd: van Chronos naar Kairos, van kloktijd naar ‘het geschikte moment’. Wanneer is de tijd rijp? Welke waarde heeft het eeuwenoude begrip Kairos in de 21e eeuw? Wat kan Kairos betekenen in onze wereld van lineaire tijd, snelheid en groei? Aan de hand van essays van Joke Hermsen gaat Berbel Lippe dieper op het onderwerp in. Toegang vrij.

Laatste kerkenpad

In de Wandelkerk staat de koffie klaar. Neem de tijd om wat na te praten, te drinken en de tentoonstelling te bekijken. Nog één keer kan worden meegewandeld met de rondleiding ‘Kijken in kerken en synagoge’. Verzamelen om 13.30 bij de informatiebalie in de Wandelkerk. Reserveren is niet nodig, de wandeling duurt anderhalf uur, kosten € 5,00 per persoon.

Miniconcert

Jan-Sjoerd van der Vaart (1963) bespeelt het orgel in de Koorkerk tijdens het miniconcert (15.00 – 15.30 uur). Van der Vaart is organist  van de Vredeskerk in Oosterhout en begeleidt regelmatig vieringen in Drimmelen, Chaam, Prinsenbeek en Almkerk en de abdij in Oosterhout. Hij volgde zijn opleiding bij Jacques van Bommel, Dick Baan en Lambert van Eekelen. Momenteel volgt hij lessen bij de Antwerpse kathedraalorganist Peter Van de Velde.

Jan-Sjoerd van der Vaart bespeelt het orgel in de Christus Koningkerk in Antwerpen

Eind jaren tachtig begon Van der Vaart een studie voor beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen bij Jo Haazen. Sinds 2020 is hij stadsbeiaardier van de Van Goghkerk in Etten-Leur, waar hij wekelijks de beiaard bespeelt. Momenteel volgt hij lessen bij Boudewijn Zwart aan het carillon-instituut Nederland te Dordrecht. Van der Vaart geeft beiaard- en orgelconcerten in binnen- en buitenland en is secretaris van de orgelkring Jacobus Zeemans in Etten-Leur. (klik hier voor meer info)

Het afwisselende programma vermeldt werken van Händel, Steenwick, Couperin, Fiocco, Bach, Schumann, Mlady en Noordzij tot en met een mars op een thema van Händel door A. Guilmant.

Tot eind oktober zijn er nog wekelijks miniconcerten in de Koorkerk.

Ingang voor alle activiteiten via het poortje links van de Lange Jan.