Trees van Montfoort geeft lezing over boek ‘Groene theologie’

MIDDELBURG – Drs-dominee Trees van Montfoort geeft zondag 24 oktober 2021 in de Nieuwe Kerk in Middelburg een lezing over haar boek ‘Groene theologie’.

Trees van Montfoort.

Theologe, onderzoekster, predikante en communicatieadviseur Trees van Montfoort woont in Utrecht en werkt in het hele land. Ze was onder meer radioprogrammamaker bij KRO en HUMAN, (hoofd)redacteur van diverse tijdschriften, gemeentepredikant, hoofd van een afdeling voorlichting van de Protestantse Kerk en bestuurslid van de Vrouwensynode. Ze schreef een aantal boeken, waaronder ‘Groene theologie’, dat werd verkozen tot beste theologische boek van 2019.

Volgens de jury is Groene Theologie een ‘hyper-urgent en noodzakelijk boek’. ,,Met haar grondige theologische onderzoek naar een zeer actueel en belangrijk thema daagt Van Montfoort uit (wat heet: ze dwingt) tot een verregaande christelijk-theologische herbezinning op de verhouding tussen God, schepping, natuur en mens. Het boek helpt gelovigen én ongelovigen door een andere bril de Bijbel te lezen. En dat is nodig, want met braaf rentmeesterschap alleen en een extra zonnepaneel redden we het niet meer.”

Bij de boekpresentatie zei prof dr Heleen Zorgdrager onder meer: ,,…dit fantastisch mooie, hoogst actuele en aanstekelijke geschreven boek is een rijpe vrucht van theologische reflectie en eruditie, in vruchtbaar gesprek gebracht met kerkelijke en maatschappelijke praktijken waarin je ademt en met de vele stemmen en bronnen die voor het vergroenen van theologie van belang zijn.”

De lezing op zondag 24 oktober in de Nieuwe Kerk begint om 15.30 uur. De toegang is gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Omdat de Nieuwe Kerkgemeenschap ervoor heeft gekozen geen coronatest-scan te doen, is er geen pauze en kan er geen koffie worden aangeboden.

Groene theologie (Skandalon, 8 maart 2019) paperback, 320 blz., €27,50