Troost, muziek, kunst en kerkenpad in LJP Middelburg

MIDDELBURG – Het meditatief moment van het Lange Jan Project in Middelburg wordt donderdag 28 juli 2022 (13.00 uur) in de Koorkerk verzorgd door Jan de Vlieger.

Jan de Vlieger is (mede)directeur van de Drukkery in Middelburg. Hij zal spreken over Troost aan de hand van het gelijknamige boek van Michaël Ignatieff. Wanneer we een naaste kwijtraken, wanneer we geconfronteerd worden met verlies, wanneer er sprake is van een ramp gaan we op zoek naar troost. Wat doe je als je denkt: hoe kan ik nu verder? Waarom hebben we vaak niet meer dan clichés om onszelf en elkaar op te beuren?

De filosoof Michael Ignatieff schreef daar als niet gelovige het boek ‘Troost’ over. Hij gaat in de geschiedenis op zoek naar zielsverwanten: schrijvers, beeldend kunstenaars en componisten. Hij leest Job, beluistert Gustav Mahler en kijkt naar El Greco. Henk Goudzwaard verleent muzikale medewerking op de piano.

Miniconcert

Amber Mertens.

Om 15.00 uur begint in de Koorkerk het miniconcert. Dit keer speelt Amber Mertens op de piano werken van Bach, Mozart, Beethoven, Saint-Saëns en Chopin. Amber is inmiddels vaste gast van de miniconcerten in de Koorkerk. De 18-jarige Amber Mertens kreeg twaalf jaar geleden haar eerste  pianolessen. Twee jaar later werd ze toegelaten tot de talentenopleiding van de Zeeuwse Muziekschool, waar ze les kreeg van Rien Balkenende, Henny van Eersel en Dies van den Berg. Sinds vorig jaar volgt ze de bacheloropleiding Klassieke Piano aan het conservatorium te Tilburg.

Expositie

Donderdag 28 juli is ook de laatste dag dat de expositie van Marc de Klijne en Henny van Hartingsveldt in de torenvoet van de Lange Jan is te bekijken. Er hangt verder werk van Saskia Weishut.

Kerkenpad

Om 13.30 uur begint het kerkenpad, een wandeling onder leiding van een gids langs kerken en synagoge. Aanmelden kan bij de balie van de gidsen in de Wandelkerk. Vanaf 12.30 uur is de koffiecorner open voor koffie, thee, frisdrank en een versnapering.