Twee premières in derde serie gratis Lutherconcerten

GOES – De Maria Magdalena Cantorij uit Goes verzorgt in het laatste weekend van maart 2022 haar derde serie (gratis) concerten en cantatediensten in het kader van het groots opgezette project Lutherse kerkmuziek op de Bevelanden.

Luthers Laetare

De vierde zondag in de 40-dagentijd, zondag Laetare, die ook wel ‘Klein Pasen’ wordt genoemd, tilt de mens uit boven de vaak donkere toon die de tijd voor Pasen in kerkelijke lezingen en liederen kleurt. De opgewekte Psalm 122, die bij deze zondag hoor, zal worden gezongen in de versie van Heinrich Schütz.

Johann Daniel Pucklitz

Op het programma van deze derde concertserie staan twee Nederlandse premières van cantates gecomponeerd door de barokcomponist Johann Daniel Pucklitz (1705-1774). Pucklitz leefde en werkte in Danzig (het huidige Gdansk). In 1525 had in Danzig de reformatie plaatsgevonden en werd het grootste deel van de bevolking Luthers. De Lutherse Mariakerk van Gdansk, waaraan Pucklitz als musicus verbonden was, gold lange tijd als een van de grootste Lutherse kathedralen ter wereld.

Het werk van Pucklitz is nog niet zo lang geleden herontdekt in Polen en de muziek is van een dusdanig hoog kwalitatief niveau, dat het opnieuw ten gehore brengen ervan ook een herwaardering is van deze tot nog toe onbekend gebleven componist.

De twee koraalcantates van Pucklitz die ten gehore worden gebracht zijn Jesu meines Lebens Leben en Ach Gott und Herr, wie gross und schwer.

De cantates hebben beiden de vorm van een koraalcantate zoals we ook kennen uit het oeuvre van Bach. De verzen hebben de vorm van koraalvariaties, de solostemmen zingen de cantus firmus en worden begeleid door contrapuntische stemmen in het orkest. Pucklitz’ cantates kennen een sterke relatie tussen tekst en muziek.

Johann Kuhnau

Verder klinkt er in deze concertreeks ook muziek van Johann Kuhnau die – net als Johann Sebastian Bach – in de Thomaskirche van Leipzig heeft gewerkt.

Kuhnau leefde van 1661 tot 1722 en mede omdat het dit jaar zijn 300e sterfjaar, is dat een extra reden om zijn prachtige muziek – die ook componisten na hem heeft beïnvloed en die van grote schoonheid is – ten gehore te brengen.

Zaterdag 26 maart 2022, Cantateconcerten:

  • 15.30 uur Johanneskerk Kruiningen, Burg. Elenbaasstraat 4
  • 20.00 uur Mariakerk Nisse, Dorpsplein 49

Zondag 27 maart 2022, Cantatediensten:

  • 10.00 uur Johannes De Doperkerk ‘s -Heer Abtskerke, Kerkring 1: Cantatedienst, liturg ds. Offringa
  • 15.30 uur Grote of Maria Magdalenkerk Goes, Singelstraat 21: lezing over Lutherse kerkmuziek in Nederland door Jeroen de Haan
  • 17.00 uur Grote of Maria Magdalenkerk Goes, Singelstraat 21: Cantatevesper, werkgroep getijden Grote kerk Goes

PROGRAMMA

Johann Kuhnau: Tristis est anima mea  en Bone Jesu, Chare Jesu
Johann Daniel Pucklitz: Cantate: Jesu meines Lebens Leben (Nederlandse première) en Cantate: Ach Gott und Heer, wie gross und schwer (Nederlandse première)
Heinrich Schütz: Ich freu mich des, das mir geredt ist SWV 36 á 8 (psalm 122), Aus der Tiefe SWV 25 á 8 (psalm 130) en Das Blut Jesu Christi SWV 298
Michael Praetorius: Christe du Lamm Gottes á 8 (Musae Sioniae III, No. 13)
Johann Sebastian Bach: Christe du Lamm Gottes BWV 23

Uitvoerenden: Maria Magdalena Cantorij uit Goes & Koninklijk Conservatorium uit Antwerpen. Dirigent: Rutger Valentijn Mauritz

Het vierde project is in mei:

Met medewerking van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Dirigent Rutger Valentijn Mauritz.

14 mei: Nicolaaskerk, Kortgene, 15.30 uur: Cantateconcert
14 mei: Maartenskerk, Wemeldinge, 20.00 uur: Cantateconcert
15 mei: Petruskerk, ‘s Heer Arendskerke, 10.00 uur: Cantatedienst
15 mei: Grote of Maria Magdalenakerk, Goes, 15.30 uur: Lezing ‘Ich will an dem Himmel denken’ door dr Arie Eikelboom
15 mei: Grote of Maria Magdalenakerk, Goes, 17.00 uur: Cantatevesper

Lees ook: Luther belicht tijdens concerten, erediensten en lezingen in Bevelands cantateproject

Via deze knop kunt u gratis tickets bestellen voor de concerten, lezingen en diensten. U kunt ook de QR-code scannen voor gratis tickets en meer informatie via www.zingenindekerk.nl/agenda.