Van Barok tot heden in Doopsgezinde kerk Middelburg

MIDDELBURG – In Kerk biedt Podium concerteren Michelle Pritchard (viool en altviool), Marco van Pagee (altviool) en Bert Geleijnse (orgel) zaterdag 30 oktober in de Doopsgezinde kerk (Lange Noordstraat) in Middelburg. Op het programma staan Barokmuziek en eigentijdse composities.

Michelle Pritchard en Marco van Pagee.

Michelle Pritchard speelt viool sinds haar achtste. Ze studeerde aan het conservatorium in Sydney, waar ze haar studie met onderscheiding afsloot, en aan de Universiteit van Tasmanië. In 1990 won ze de Concertwedstrijd voor leerlingen van secondary schools. Als Musicienne van het Jaar op het Pan Pacific International Music Camp kreeg zij de kans om in Amerika masterclasses te volgen. Michelle Pritchard  stond op diverse concertpodia, zowel in Australië als in Europa, waaronder Nederland. In dit land studeert ze  sinds 2020 bij Ásdís Valdimarsdottir aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze komend voorjaar haar masterexamen zal spelen. Met haar partner, de violist Marco van Pagee en haar ensemble, The Bax Trio, geeft Michelle ook hier concerten. Tevens heeft zij een lespraktijk.

Marco van Pagee uit Middelburg studeerde eveneens aan het Koninklijk Conservatorium viool en altviool bij Dacina van Wely en Jürgen Kussmaul. Als 24-jarige was hij eerste altviolist bij het Nederlands Radio Kamer Orkest. In 1976 emigreerde hij naar Australië en bouwde daar een carrière op als concertgever, dirigent en docent. Zo was hij eerste altviolist in het Melbourne Opera and Ballet Orchestra en als docent en hoofd van de afdeling Kamermuziek verbonden aan het Victorian College of the Arts.

Van Pagee is mede-oprichter en artistiek directeur geweest van de Melbourne International Chamber Music Competition, wereldwijd een van de meest prestigieuze klassieke muziekcompetities voor jonge talenten. Ook was hij artistiek directeur en dirigent van het door hem opgerichte Geminiani Orchestra, dat wordt  beschouwd als een van de beste podia voor muziekstudenten in Australië.

Hij maakte concertournees door Australië en Europa. Sinds 2020 woont hij weer in Nederland waar hij samen met partner Michelle Pritchard concerten geeft en lessen viool en altviool geeft.

Barok

Naast Bach staan Telemann en Purcell als barokcomponisten op het programma: Michelle Prichard en Marco van Pagee spelen elk een sonate van hen. Dat doen ze samen met  Bert Geleijnse, organist van de Doopsgezinde kerk, die als solo een Air van Loeillet zal spelen, eveneens uit de Barok. Uit de stijlperiode,direct volgend op de Barok, spelen beide violisten een duet in drie delen van Carl Stamitz.

Eigentijds

Michelle Pritchard sluit het concert af met twee eigentijdse composities voor solo altviool van de Nederlandse componist Orkun Agir en zijn Australische collega Ross Edwards.

Het concert begint om 20.00 uur. Er is geen toegangsprijs maar een collecte bij de uitgang ter dekking van de kosten.  Reserveren van kaarten is niet nodig, wel zijn coronapas of recent bewijs van vaccinatie vereist.