Verborgen schatten van de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes

GOES – Burgemeester Margo Mulder van Goes opent woensdag 30 juni 2021 om 14.00 uur de permanente expositie De verborgen schatten van de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Het gaat om handgeschreven missalen uit de 14e eeuw en gedrukte koor- of stemboeken uit de 16e eeuw, die nu voor het publiek te zien zullen zijn. De expositie zou aanvankelijk al half oktober 2020 worden geopend maar door de coronamaatregelen werd dat uitgesteld. Voor de opening van 30 juni zal een beperkt aantal genodigden aanwezig zijn in verband met de coronarestricties. Het programma op 30 juni is ook online te volgen op via een livestream op de website van de kerk.

Allie Barth, oud-archivaris van de gemeente Goes, zal het historisch perspectief van deze expositie belichten.  De cantor van de protestantse gemeente Rutger Valentijn Mauritz zal samen met enkele solisten enkele werken uit  deze oude koorboeken ten gehore brengen en toelichten.

Première

De verbinding naar deze tijd wordt gelegd door componist Daan Manneke die de partituur van zijn nieuwe compositie ‘Maria Magdalena’ aan de burgemeester zal aanbieden, waarna het werk voor het eerst zal worden uitgevoerd (première) door de Maria Magdalena Cantorij en stadsorganist Arno van Wijk. Vervolgens zal de burgemeester de openingshandeling verrichten.

Stadsallures

Goes verwierf in 1406 stadsrechten. In die vijftiende eeuw begon men algauw met de bouw van een nieuwe kerk, groter en belangrijker dan de vorige. Stadsallures maakten zo’n grote kerk noodzakelijk om aan iedereen te kunnen laten zien hoe belangrijk Goes inmiddels wel was en hoe belangrijk haar bestuurders waren.

Zeven getijden

Rond 1440 besloten baljuw Wolfert van der Maalstede en burgemeester en schepenen tot de instelling van de Zeven Getijden, want het belang van de stad moest ook in de wijze van het vieren van missen in de kerk tot uitdrukking komen.

Het Instituut van de Zeven Getijden had tot doel de eredienst in de kerk luister bij te zetten door het officie- of koorgebed. Dit is het geheel van psalmen, wisselzangen, lezingen en gebeden, dat ieder etmaal op de canonieke uren door de kanunniken werd gezongen.

Archiefstukken

In de archiefbewaarplaats van de gemeente Goes bevinden zich een vijl boeken, die rechtstreeks verbonden zijn met die getijden. Het gaat om drie handgeschreven missalen uit de 14e eeuw en twee gedrukte koor- stemboeken uit de 16e eeuw. Een missaal is de benaming van een boek waarin de liturgische gebeden voor de Heilige Mis staan opgetekend.

De stedelijke overheid was eigenaar van de kerk en van de kerkelijke goederen. Vandaar dat deze missalen en koorboeken zich in de archiefbewaarplaats van de gemeente bevinden.

Rijk liturgisch verleden

Een selectie van de meest bijzondere bladzijdes uit de missalen en koorboeken uit de zestiende eeuw is in deze nieuwe expositie te zien. Deze selectie laat zien hoe rijk het liturgische verleden van Goes is, Ook wordt duidelijk hoe de schoonheid ook nog terug is te zien in decoraties in deze verborgen schatten. Door middel van aangerachte QR-codes kan de bezoeker een aantal van de koorwerken beluisteren.

Vanaf 1 juli 2021 is de kerk op dinsdag en zaterdag weer open voor bezichtiging, zodat ook deze nieuwe en bijzondere expositie kan worden bezocht.

Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.