Verzet & Overgave: Dietrich Bonhoeffer in Oostburg

OOSTBURG – Podium Open Haven in Oostburg brengt zaterdag 7 mei in de protestantse kerk aan het Kerkplein in Oostburg ‘Verzet en Overgave’, een muzikaal-poëtisch programma over het leven en de betekenis (ook voor onze tijd) van theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer.

Het programma werd vorig jaar oktober voor het eerst in de regio uitgevoerd in de Hof te Zandekerk in Kloosterzande. De uitvoering staat in het teken van 77 jaar bevrijding en sluit aan op het Bonhoeffer-herdenkingsjaar van 2020, waarin tevens 75 jaar bevrijding werd gevierd.

Dietrich Bonhoeffer.

Op 9 april 2020 was het 75 jaar geleden dat de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer op 39-jarige leeftijd werd terechtgesteld door de nazi’s in het kamp Flossenbürg. In zijn laatste levensjaren schreef hij in de gevangenis brieven, gedichten en gebeden. Het aantal gedichten is niet groot: een tiental. Gelukkig is er een en ander bewaard gebleven uit zijn dagboek ‘Verzet & Overgave’ en zijn verschillende essays.

Menselijk

Menselijker dan in zijn poëzie kan het niet: blijvend engagement, aangevochten geloof en emotie op de vierkante meter van gevangeniscel en literatuur. In dit programma wordt zijn leven gevolgd aan de hand van teksten, beeldmateriaal en de bepaalde verwerking van zijn gedachten in liederen, gebeden. Daarbij wordt gepaste pianomuziek ten gehore gebracht.

Bonhoffer betekende ook veel voor de Bekennende Kirche tijdens Nazi-Duitsland, maar hij was daar tevens kritisch over. Het ging hem om de navolging van Christus en het opkomen voor de ‘ont-rechten’, in het bijzonder de Joodse bevolking. Zo was hij – op de achtergrond – ook betrokken bij de verzetsgroep die een aanslag pleegde op Hitler. Al met al een moedig mens die voor het goede koos en tegen het kwade in zijn tijd. De uitvoerenden willen met dit programma recht doen aan de grote betekenis van deze moedige getuige en verzetsheld, zeker gezien in het licht van de actuele situatie in Europa

Uitvoerenden

De voordrachten worden gedaan door Jan Verlinde, Anja Overduin en een gastlector. Pieter Overduin koos de piano-arrangementen, -muziek en toelichtingen en droeg zorg voor de vormgeving van het  project. De tekstbewerkingen zijn van Louis Freund.

Toegang vrij, aanvang 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30   Bij de uitgang is er een vrijwillige bijdrage welkom voor de samenwerkende hulporganisaties voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne: giro 555.

Voor meer informatie: Pieter Overduin: 0114 68 3360.