Terugkijken

Hier vindt u een overzicht van verschillende kerst- en paasfilms, gemaakt door gemeenten in de classis Delta, van de twee series uitzendingen van Geloof in Zeeland en enkele eerdere online vieringen.

We hebben ook een aantal video’s (soundtracks) voor u van mooie liederen, die te horen waren tijdens verschillende afleveringen van Geloof in Zeeland. U kunt ze vinden via Video > Soundtracks

Kerstspecial Geloof in Zeeland 2021

25 en 26 december 2021: Gemeenschappelijke online viering Geloof in Zeeland vanuit de Nicolauskerk in Wolphaartsdijk. Deze dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.

Voorgangers: ds Corine van Eck, predikant van deze kerk, Thaddy de Deckere, pater van de H. Pater Damiaanparochie (Schouwen-Duiveland en de Bevelanden) en singer-songwriter-kunstenaar Broeder Dieleman.

Muzikale medewerking: de Cantorij van de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes onder leiding van Rutger Valentijn Mauritz en de blazers Elmira Rijk en Coen Franken. Organist is Marien Stouten uit Zierikzee.

Klik hier voor ons verhaal met pater Thaddy de Deckere en klik hier voor ons verhaal met Broeder Dieleman. Klik hier voor een eerder interview met ds Corine van Eck.

KERSTBOODSCHAP VAN ONZE CLASSISPREDIKANT ARIE VAN DER MAAS

Opnieuw een Kerstfeest in lockdown. Onze classispredikant Arie van der Maas memoreert vanuit de Nicolauskerk in Wolphaartsdijk het afgelopen, bijzondere jaar, waarin we opnieuw Kerst niet kunnen vieren zoals we dat graag zouden willen. Kerstfeest te midden van corona, met beperkingen en gevolgen. Ook toen Jezus werd geboren waren het donkere dagen. Toch, toen en nu, mogen we in die donkere dagen de geboorte van het Kind vieren. Aansluitend hoort u het lied Er is een roos ontloken (Lied 473, Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk, 2013) door zangers van de Protestantse gemeente De Verbinding uit Zeeuws-Vlaanderen. (opname Geloof in Zeeland, advent 2020).

Numansdorp geeft het licht door

NUMANSDORP – De Hoeksteenkerk in Numansdorp gaf op Paasmorgen het Licht door. Dat gebeurde op een creatieve manier in deze tijd van beperkende maatregelen. Ds Elzo Bijl steekt de nieuwe paarskaars aan, waarna vele gemeenteleden het licht aan elkaar doorgeven.

In het tweede filmpje is het opgaan van de zon in beeld gebracht, een symbool van de opstanding van Jezus, zo vertelt ds Elzo Bijl. ,,Pasen is het mooiste, grootste, kostbaarste, maar tegelijkertijd ook het ongrijpbaarste feest. Door de opkomende zon mogen wij mensen ervaren dat die opstanding ook voor u, voor jou, voor mij is. We mogen met het nieuwe licht ervaren dat het nooit helemaal hopeloos is.’’ Hij besluit zijn overweging met het zingen van het paaslied 636 uit het Nieuwe Liedboek: ‘Liefde is licht opnieuw geboren’.


Kerstboodschap classispredikant ds Arie van der Maas

WEMELDINGE – Vanuit de Maartenskerk in Wemeldinge memoreert classispredikant Arie van der Maas de afgelopen moeilijke tijd van 2020, moeilijk voor de kerk en voor de mensen. Het zal een bijzondere Kerst aan het eind van een bijzonder jaar worden, waarin we Kerst niet kunnen vieren zoals we dat graag zouden doen. Maar er zijn donkerder tijden geweest en als Kerk vieren we het Kerstfeest, Christus’ feest, waarin het Christuskind werd geboren in de nacht, als een licht dat schijnt in de duisternis.

U hoort aansluitend het lied ‘In de nacht gekomen’ (Lied 505, Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk, 2013) door zangers Marianne van Dijke, André Flikweert, Jan en Christa de Pagter onder begeleiding van Annette Jumelet, viool en Wim Boer, orgel. Opgenomen in H. Willibrorduskerk te Zierikzee voor de uitzending van Geloof in Zeeland van Omroep Zeeland op 6 december 2020.


Kerstfilm van Oostkapelse kerken

De Protestantse gemeente en de Gereformeerde gemeente in Oostkapelle sloegen in 2020 de handen ineen om op een creatieve manier Kerst bij de mensen thuis te brengen. Samen hebben de kerken een prachtige Kerstfilm gemaakt in het dorp met als titel ‘Toch samen Kerst vieren in Oostkapelle’.
De film laat onder meer een koortje en diverse muziekgroepen zien en horen in de Dorpskerk, de Saronkerk en de Zionskerk. Verder komt het kerstevangelie vanuit de schuur, zijn er kerstherinneringen van vroeger en een kinderkerstspel op weg naar Bethlehem. Maar is er is nog veel meer te beleven in deze film. Kijk, geniet en zing mee.


Jozef en Maria in Axel

De Protestantse gemeente in Axel maakte een eigen kerstvideo met een blijde boodschap. LEES MEER


Kerstnachtdienst 2020 vanuit Numansdorp

Deze kerstvideo van de Gereformeerd Hoeksteenkerk in Numansdorp heeft veel muzikale momenten, opgenomen op verschillende locaties in het dorp, met een divers aantal partijen. Zo spreekt ds Enzo Bijl vanaf de middenstip van het voetbalveld en spreekt hij de zegen uit vanaf de kerktoren.


Adventserie Geloof in Zeeland – op zoek naar het licht

Kerstmorgen, 25 december 2020, 9.00 uur: Gemeenschappelijke online viering Geloof in Zeeland vanuit de Maartenskerk in Wemeldinge. Deze dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.
Voorgangers: ds Dick Steenks van de Protestantse gemeente Wemeldinge/Hervormde gemeente Kattendijke en Theo van Teijlingen, voorganger en docent levensbeschouwing.
We stellen beide voorgangers graag aan u voor. Klik hier voor het interview met ds Dick Steenks: We moeten doorgaan, zo gewoon mogelijk en klik hier voor het interview met Theo van Teijlingen: Crisis doodt het jaar 2020.
Muzikale medewerking: Hans en Lianne Timmerman (Hans basgitaar, Lianne zang), Wilma Mieras (piano), Lian Jobse (fluit), Peter Reijnoudt (orgel) en zangers van de Protestantse gemeente Wemeldinge.


Vierde Adventszondag 20 december 2020, 9.00 uur: Gemeenschappelijke online viering Geloof in Zeeland vanuit de Mauritskerk in IJzendijke. Deze dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.
Voorgangers: pastor Marjan Dieleman van de Elisabethparochie in Zeeuws-Vlaanderen en ds Ko Steketee van de Hervormde gemeente IJzendijke-Biervliet-Hoofdplaat.
Muzikale medewerking: Organist Adrie Oosterling en een zanggroep van buurgemeente De Verbinding uit Schoondijke en omstreken.
Iedere week komen op een andere locatie mensen aan het woord, over wat voor hen deze tijd donker maakt, hoe zij uitzien naar het licht. Ditmaal komt de opname uit Oostburg, waar de kinderen van JOTA-Jong onder het motto ‘Maak eens iets voor een ander’ lichtjes maakten om weg te geven.
We stellen beide voorgangers graag aan u voor. Klik hier voor het interview met pastor Marjan Dieleman: We lieten de hemel weten dat we verlost willen worden van corona en klik hier voor het interview met ds Ko Steketee: Dak af, kansel op.
Lees ook het artikel over Lied 1005: ‘Zoekend naar licht’, het openingslied van de eerste vier afleveringen van Geloof in Zeeland.


Derde Adventszondag 13 december 2020, 9.00 uur: Gemeenschappelijke online viering Geloof in Zeeland vanuit de Katse Kerk in Kats. Deze dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.
Voorgangers: ds Peter Broere van de gereformeerde Ichthuskerk in Tholen en ds Karin van den Broeke van de Protestantse gemeente De Ontmoeting op Noord-Beveland.
Muzikale medewerking: Noord-Bevelandse Zangers
Iedere week komen op een andere locatie mensen aan het woord, over wat voor hen deze tijd donker maakt, hoe zij uitzien naar het licht. Ditmaal kwam de opname uit de Joodse Gemeenschap Middelburg, met opperrabbijn Binyomin Jacobs (Amersfoort) en Luuc Smit (Sjoel Middelburg). Klik hier voor het achtergrondverhaal over Chanoeka, het Joodse lichtjesfeest.
We stellen beide voorgangers graag aan u voor. Klik hier voor het interview met ds Karin van den Broeke: Persoonlijke benadering houdt verbondenheid in stand en hier voor het interview met ds Peter Broere: Coronacrisis creëert creativiteit
Lees ook het artikel over Lied 1005: ‘Zoekend naar licht’, het openingslied van de eerste vier afleveringen van Geloof in Zeeland.


Reportage vanuit de synagoge in Middelburg uit de uitzending van Geloof in Zeeland, uitgezonden op zondag 13 december 2020.


Tweede Adventszondag 6 december 2020, 9.00 uur: Gemeenschappelijke online viering Geloof in Zeeland vanuit de Heilige Willibrorduskerk in Zierikzee. Deze dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.
Voorgangers: ds Jan van Langevelde van de Christelijke Gereformeerde kerk in Zierikzee en pastor Ria Mangnus van de parochies Boven de Schelde.
Muzikale medewerking: Marianne van Dijke, zang, piano, Annette Jumelet, viool, Wim Boer, orgel/piano, en Christa en Jan de Pagter en André Flikweert, zang.
Iedere week komen op een andere locatie mensen aan het woord, over wat voor hen deze tijd donker maakt, hoe zij uitzien naar het licht. Ditmaal kwam de opname uit het ADRZ in Goes.
We stellen beide voorgangers graag aan u voor. Klik hier voor het interview met pastor Ria Mangnus: Belangrijk dat we elkaar nú vinden en hier voor het interview met ds Jan van Langevelde: Mensen blijven de kerk trouw.
Lees ook het artikel over lied 1005: ‘Zoekend naar licht’, het openingslied van de eerste vier afleveringen van Geloof in Zeeland.


Reportage vanuit het ADRZ in Goes uit de uitzending van Geloof in Zeeland, uitgezonden op zondag 6 december 2020.


Adventszondag 29 november 2020, 9.00 uur: Gemeenschappelijke online viering Geloof in Zeeland vanuit de Johanneskerk in Serooskerke (W). Deze dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.
Voorgangers: ds Petra van Oosten van de PG Serooskerke (W) en ds Pascal Handschin, havenpastor Mission to Seafarers Zeeuwse havens.
Muzikale medewerking: Ria Jongepier (orgel), Petra Schot en Nel van den Broeke (viool en zang).
Iedere week komen op een andere locatie mensen aan het woord, over wat voor hen deze tijd donker maakt. Hoe zij uitzien naar het licht. Ditmaal kwam de opname uit het Zeemanshuis in de haven van Vlissingen.
We stellen beide voorgangers graag aan u voor. Klik hier voor het interview met ds Van Oosten: Kerk bruist tijdens coronacrisis en hier voor het interview met ds Pascal Handschin: Zeelieden kunnen geen kant meer op. Lees ook het artikel over Lied 1005: ‘Zoekend naar licht’, het openingslied van de eerste vier afleveringen van Geloof in Zeeland.


Reportage vanuit het Zeemanshuis in de haven van Vlissingen uit de uitzending van Geloof in Zeeland, uitgezonden op zondag 29 november 2020.


Serie Geloof in Zeeland – op zoek naar verbinding

Pinksteren, zondag 31 mei 2020, 9.00 uur: Gemeenschappelijke online viering ‘Geloof in Zeeland’ vanuit de Willibrordusbasiliek in Hulst. Deze dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland. Dit was de laatste aflevering van ‘Geloof in Zeeland’ – op zoek naar verbinding.

Voorgangers: Delta-classispredikant ds Arie van der Maas en pastoor Wiel Wiertz van de Heilige Maria Sterre der Zee-parochie, de Elisabethparochie en de Andreasparochie in Zeeuws-Vlaanderen.

Het persoonlijk woord kwam van Monique Schoonen, directeur van Omroep Zeeland, Theo van Teijlingen zorgde voor de muzikale inbreng.

Klik hier voor het interview met ds Arie van der Maas en hier voor het interview met pastoor Wiel Wiertz.


24 mei 2020: gemeenschappelijke online viering ‘Geloof in Zeeland’ vanuit de Oud Katholieke Statie in Middelburg, de Sint Augustinuskerk. Deze dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.

Voorgangers: Rector Wim van den Berg namens de Oud Katholieke Kerk en ds Marijn Vermet van de Doopsgezinde gemeente in Aardenburg.

Wieke Biesheuvel uit Hoek zorgde op gitaar voor de muzikale inbreng.

Het persoonlijk woord kwam voor de tweede maal uit de Moskee in Middelburg.

Klik hier voor het interview met pastoor Wim van den Berg en hier voor het interview met ds Marijn Vermet.

 


17 mei 2020: Gemeenschappelijke online viering ‘Geloof in Zeeland’ vanuit het gebouw van het Leger des Heils in Goes. Deze dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.

Voorgangers: commissioner Marja van Vliet van het Leger de Heils-korps Goes en ds Janno van den Ende van de Vrije Evangelische Gemeente in Wemeldinge.

Het persoonlijk woord kwam in deze uitzending van Adriaan Wisse, ondernemer / eigenaar camping Weltevreden Zoutelande.
Troubadour en verhalenverteller Theo van Teijlingen verzorgde een muzikale bijdrage.

Klik hier voor het interview met commissioner Marja van Vliet en hier voor het interview met ds Janno van den Ende.

 


10 mei 2020: Gemeenschappelijke online viering ‘Geloof in Zeeland’ vanuit de protestantse  Johannes de Doperkerk in Oud-Vossemeer. Deze dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.

Voorgangers: ds Piet de Jong van de Hervormde gemeente Oud-Vossemeer en ds Joshi van Veen van de Evangelische Rafaël-gemeente in Goes.

Het persoonlijk woord werd in deze uitzending gesproken door Jaco Tramper, ambulanceverpleegkundige.
De Muziekgroep van de Rafaël-gemeente in Goes zorgde voor de muzikale inbreng.

Klik hier voor het interview met ds Piet de Jong en hier voor het interview met ds Joshi van Veen.

 

 

 


3 mei 2020: Gemeenschappelijke online viering ‘Geloof in Zeeland’ vanuit de protestantse Odulphuskerk in Meliskerke. Deze dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.

Voorgangers: ds Nicolette Vlaming van de Protestantse Gemeente Biggekerke-Meliskerke en kapelaan Jochem van Velthoven van de drie rooms-katholieke parochies in Zeeuws-Vlaanderen (Maria Sterre der Zee, Elisabethparochie en Andreasparochie).

Commissaris van de Koning, Han Polman verzorgde het persoonlijk woord van deze week vanuit de Abdij in Middelburg.
Troubadour en verhalenverteller Theo van Teijlingen, organist Roel Sinke en fluitiste Marin van den Berge verleenden muzikale medewerking.

Wilt u meezingen met de viering? Klik dan hier.

Klik hier voor ons interview met ds Nicolette Vlaming en hier voor ons interview met kapelaan Jochem van Velthoven.

 

 


26 april 2020: gemeenschappelijke online viering ‘Geloof in Zeeland’ vanuit het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente in Axel. De dienst werd opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.

Voorgangers: ds Jan Verlinde van de Protestantse Gemeente Axel, en ds Afinus de Vries van de Kruiskerk (Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt) in Middelburg.

Het persoonlijk woord in deze viering is van Gijsbrecht Gunter, lid van de Gereformeerde Gemeente en in het dagelijks leven lid van het managementteam van Yara in Sluiskil. Daarnaast is hij voorzitter van de Nederlandse uienhandelaren. Vanaf de dijk bij Kattendijke spreekt hij namens de reformatorische gezindten.
Wieke Biesheuvel uit Hoek verleende muzikale medewerking met zang en op piano.

Klik hier voor ons interview met ds Jan Verlinde en hier voor ons interview met ds Afinus de Vries.


19 april 2020: gemeenschappelijke online viering ‘Geloof in Zeeland’ vanuit de Johanneskerk in Nieuwerkerk. De dienst is opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.

Voorgangers: Ds Marjan Riedijk van de Protestantse Gemeente Nieuwerkerk en de Hervormde Gemeente in Zonnemaire, en ds Ruland Wairisal, predikant van de Noodgemeente Geredja Protestan Maluku di Belanda (NGPMB), mede namens de Molukse Kerken in Zeeland.

De Moskee in Middelburg leverde ook een bijdrage aan deze viering.
De viering wordt muzikaal opgeluisterd door een muziekgroep die is samengesteld uit zangers en musici uit Nieuwerkerk en andere Zeeuwse gemeenten.

Klik hier voor ons interview met ds Ruland Wairisal.


Paaszondag 12 april 2020: gemeenschappelijke online viering ‘Geloof in Zeeland’ vanuit de parochiekerk OLV Hemelvaart in Ovezande. De dienst is opgenomen in samenwerking met Omroep Zeeland.

Voorgangers: Deltaclassispredikant ds Arie van der Maas en pastoor Fons van Hees van de Heilige Maria Parochie Walcheren en de Heilige Pater Damiaanparochie op de Bevelanden en Schouwen-Duiveland.

Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland en burgemeester van de gemeente Terneuzen, werkte mee aan de dienst met een persoonlijke inbreng.
Troubadour Theo van Teijlingen zorgde voor de muzikale inbreng.


5 april 2020: Alternatieve online kerkdienst vanuit De Open Haven, Oost-Souburg.

Voorgangers: ds Eeuwout Klootwijk van de Open Haven en classispredikant ds Arie van der Maas.

Deze dienst heeft de vorm van een Ochtendgebed: een korte viering met lied, lezing, overdenking en gebed.


29 maart 2020:  Alternatieve online kerkdienst vanuit de Open Hof-gemeente in Oud-Beijerland.

Voorgangers: classispredikant ds Arie van der Maas, ds Lyonne Verschoor van de Open Hof-gemeente, ds Elzo Bijl van de Gereformeerde Kerk in Heinenoord en de Gereformeerde Kerk in Numansdorp.


22 maart 2020: Alternatieve onlinedienst vanuit de Mozeskerk in Biezelinge

Voorgangers: classis-predikant ds Arie van der Maas, ds Douwe de Roest van de Mozeskerk, ds Dick Steenks uit Wemeldinge en ds Karin van den Broeke uit Wissenkerke.