Vier Keti Koti mee op 1 juli

MIDDELBURG – Op 1 juli vieren we Keti Koti: het afschaffen van de slavernij op 1 juli 1863 in de Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Keti Koti betekent Ketenen verbroken. Ook dit jaar wordt Keti Koti gevierd met een dialoogtafel: een maaltijd en een goed gesprek over welke ervaringen, gevoelens en inzichten samenhangen met ons gedeelde slavernijverleden. Het thema van de Keti Koti Dialoogtafels in Zeeland is dit jaar ‘Verbinding’.

Leven we naast of langs elkaar heen of kunnen wij mensen (zwart, wit en alle kleuren ertussenin) een verbinding met elkaar aangaan? Keti Koti Tafel is een nieuwe traditie waarbij door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen stilgestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. De dialogen vinden door heel Nederland plaats. Dat gebeurde vóór de coronacrisis bij kennisinstellingen, overheden, maatschappelijke en onderwijsinstellingen, stadsarchieven en bibliotheken. Sinds de coronapandemie is er de Keti Koti Dialoogtas, zodat Keti Koti bij mensen thuis gevierd kan worden.

Thema verbinding

De geschiedenis leert ons dat we 158 jaar nadat de ketenen werden verbroken, als (witte en zwarte) mensen het samenleven nog verschillend beleven. De themavraag van dit jaar is dan ook In hoeverre we kunnen wegnemen wat verbinding verhindert en hoe we kunnen werken aan een meer inclusieve samenleving in het heden

Keti Koti Dialoogtas

Keti Koti Tafel Community Zeeland biedt evenals vorig jaar een tas aan met ingrediënten voor een Antilliaanse/Surinaamse maaltijd en een goed gesprek in de vorm van prikkelende dialoogvragen. Zo kun je op 1 juli thuis Keti Koti vieren, coronaproof met vrienden, familie en bekenden. In de Keti Koti Tas voor thuis zit een (bijna) kant-en-klare pindasoep (vegetarisch) en een dessert. Het materiaal om de dialoog op gang te brengen bestaat uit een boekje met aanbevelingen voor de opzet van de dialoogmaaltijd, audiovisuele appetizers en drie enveloppen met dialoogvragen. De gespreksvragen zijn uitnodigend voor mensen vanaf 7 jaar, dus jong tot oud kan meedoen!

Aanmelden

De Keti Koti Tafel Tas kost €5,00 p.p. (met een minimale afname van twee personen). Na aanmelding en betaling, vóór 23 juni, is de tas op woensdag 30 juni af te halen bij de diverse uitgiftepunten in Zeeland. Zie voor meer informatie, de uitgiftepunten en bestellen de website ketikotitafel.nl/zeeland.