Vierde en laatste Lutherweekend: ‘Ich will an den Himmel denken’

GOES – In alweer het vierde en laatste weekend van het cantateproject Lutherse muziek op de Bevelanden wordt muziek belicht van Johann Nicolaus Hanff via Buxtehude naar Johann Sebastian Bach. Thema is dit keer: ‘Ich will an den Himmel denken’. Ook in dit meiweekend zijn er cantateconcerten, een cantatedienst, een cantatevesper en een lezing over Lutherse muziek. De muziek wordt verzorgd door het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Dirigent is Rutger Valentijn Mauritz, cantor van de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.

Zowel Dieterich Buxtehude (1637-1707) als Johann Nicolaus Hanff (1663-1711) leefden en werkten in het noorden van Duitsland. Beide componisten bewerkten veel van Luthers liederen, zowel voor orgel in de vorm van koraalbewerkingen als in cantate vorm.

Van Buxtehude zal ‘Singet den Herrn ein neues Lied’ klinken, dat de tekst van psalm 96 als uitgangspunt heeft.

Ook staat de solocantate van Hanff voor sopraan, viool en basso continuo over een ander loflied, psalm 34, ‘Ich will den Herren loben allezeit’ op het programma.

Voor ‘Zondag Cantate’ schreef Johann Sebastian Bach meerdere cantates. De vaste lezing van zondag Cantate komt uit het Johannesevangelie, hoofdstuk 5, waar Christus zijn aardse afscheid aankondigt en tegelijk verwijst naar de komst van de heilige Geest. Voor het jaar 1724 schreef Johann Sebastian Bach de cantate ‘Wo gehest du hin?’ (BWV166) met ook hier een belangrijke rol voor de vioolsolist samen met de tenor in de prachtige aria ‘Ich will an den Himmel denken’. Het jaar daarop kwam Bach op ‘Zondag Cantate’ met een nieuwe cantate, die van de makers van Bachs werken catalogus BWV nummer 108 meekreeg.

Programma:

14 mei, Kortgene, Nicolaaskerk, 15.30 uur: Cantateconcert
14 mei, Wemeldinge, Maartenskerk, 20.00 uur: Cantateconcert
15 mei, ’s-Heer Arendskerke, Petruskerk, 10.00 uur: Cantatedienst
15 mei, Goes, Grote of Maria Magdalenakerk, 15.30 uur: Lezing ‘Ich will an den Himmel denken’ door dr Arie Eikelboom
15 mei, Goes, Grote of Maria Magdalenakerk, 17.00 uur: Cantatevesper.

Toegang gratis, reserveren via zingenindekerk.nl/agenda