Voetreizigers en een Chinees in Middelburg

MIDDELBURG – Een bijzonder meditatief moment in het Lange Jan Project Middelburg op 22 juli (13.00 uur) waarin LJP-bestuursvoorzitter Bram de Muijnck zal spreken over voetreizigers. Hij richt de aandacht met name op Caspar Janssen en zijn boek ‘Caspar loopt – een voettocht door de landschappen van Nederland, 2019’. Nederland heeft veel schoons te bieden, maar lopend door diverse landschappen komen er ook plekken voorbij die onder de noemer ‘landschapspijn’ vallen. Hoe staat het met de biodiversiteit en de landbouw? Het boek raakt je omdat er zoveel in het geding is met betrekking tot het nu en zeker straks (onze toekomst).

Yppong

Yppong, een Chinees in Middelburg.

Onder de torenvoet van de Lange Jan is de tentoonstelling Yppong te zien, Chinees in Middelburg 1600-1601. Het zijn schilderijen en scherven van de hand van Lisianne Smit. In 1600 arriveerde de Chinese koopman Yppong in Middelburg, en dat was uniek. Zijn verhaal en zijn portretten blijven de bezoeker verbazen en boeien: een buitgemaakt schip vol begeerd Chinees porselein en Chinese figuren op Hollandse borden. Het zijn zeventiende eeuwse scherven, verdwaald in beroemde stillevens. De tentoonstelling kan ook online worden bezocht op www.yppong.com. Maar het is natuurlijk mooier als u de tentoonstelling in het echt bekijkt, in de voet van de Lange Jan. Alle kans dat Yppong hier ook heeft gestaan, en net als wij, genoot van de prachtige lichtinval.

De tentoonstelling is te zien tot en met 27 augustus. In de Wandelkerk kunt u koffie en thee verkrijgen om even te pauzeren.

Kees en Leonore van der Steenhoven.

Het miniconcert, dat om 15.00 uur in de Koorkerk begint, wordt verzorgd door Kees en Leonore van der Steenhoven op orgel en klarinet. Zij voeren onder anderen een Adagio van Mozart, The Holy City van Adams en Salut d’amore van Elgar uit.

Toegang vrij, collecte bij de uitgang.

Ingang voor alle activiteiten is via het poortje links van de Lange Jan.