Vredesweek: Walcheren verdiept zich in ‘inclusief samenleven’

VLISSINGEN – Zonder inclusieve samenlevingen is er geen duurzame vrede. In de Vredesweek 2021 (18 tot en met 26 september) wordt voor het thema ‘inclusief samenleven’  aandacht gevraagd tijdens verschillende evenementen en activiteiten, georganiseerd door PAX en honderden betrokken vrijwilligers. Ook op Walcheren zijn er diverse activiteiten.

Bas van den Tillaar, burgemeester van Vlissingen, opent zaterdag 18 september de Vredesweek in de Sint Jacobskerk van Vlissingen. In de bijeenkomst, die om 14.00 uur begint, zal oud-burgemeester Letty Demmers, voorzitter van de Stichting Wereldvredesvlam Vlissingen, ingaan op het doel en de betekenis van de wereldvredesvlam. Dit jaar wordt herdacht dat 70 jaar geleden vele Molukkers naar Nederland kwamen. Bob Latuheru van de Stichting Stedenband Vlissingen-Ambon, houdt een inleiding over de relatie tussen Ambon en Vlissingen en de betekenis die dat heeft voor de multiculturele samenleving ter plaatse.

Het verleden trekt haar sporen in het heden. In dat kader laten Anneloes en Siegfried Steglich in woord en beeld zien hoe de geschiedenis van de Sint Jacobskerk is verweven met de stad en dat de periode van slavenhandel en kolonialisme niet geruisloos aan de kerk is voorbij gegaan.

De openingsbijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door Jos Vogel (orgel) en Esra Jonckman (fluit). De kerk is open van 13.30 tot 16.00 uur. Op tafels ligt informatie over de vredesweek. Iedereen welkom, toegang gratis.

Met de openingsceremonie wordt de aftrap gegeven van een week vol activiteiten: een vredesviering op de zondagen, een tentoonstelling over zeventig jaar Molukkers in Nederland (Kerk Apostolisch Genootschap aan de Rosenburglaan), een film en lezingen. Voor kinderen is een vredesspeurtocht door het centrum van Vlissingen te downloaden. Meer informatie op www.vredeweekwalcheren.nl.

LEES OOK: ‘Inclusief samenleven’ thema vredesweek 2021