Vriendenmiddagen Tent of Nations

VLISSINGEN – Op 21 plekken in Nederland, waaronder Axel, Oostburg en Westmaas, wordt zaterdag 25 september 2021 een Vriendenmiddag Tent of Nations gehouden. Tent of Nations is de educatieve vredesboerderij  in Bethlehem van de Palestijns-christelijke familie Nassar. Deze familie – die al honderd jaar de boerderij bezit – leeft en werkt onder moeilijke omstandigheden en voortdurende bedreiging van landonteigening door de Israëlische autoriteiten.

De familie Nassar.

De vredesboerderij van circa 40 hectare heeft wijn- en olijfgaarden. Het gebied is onderdeel van Westbank Gebied C, wat betekent dat er geen toegang tot stromend water en elektriciteit is. De Israëlische autoriteiten weigeren bouwvergunningen af te geven en de familie is in een voortdurende juridische strijd gewikkeld over het recht het land te kunnen blijven bewerken. Verder lopen er procedures tegen sloopbevelen voor verschillende gebouwen op het terrein. Door de bouw van de muur is de familie afgescheiden van Bethlehem, waar voorzieningen zijn. De familie probeert zelfvoorzienend te zijn wat water, eten en elektriciteit betreft en hoopt daarmee een voorbeeld te zijn voor anderen.

Motto

De familie Nassar zet zich op een geweldloze en creatieve manier in onder het motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’. Dat valt ook te lezen in verschillende talen op een grote steen bij de ingang. Daarnaast probeert de familie zijn frustraties om te zetten in positieve acties, in daden van hoop.

Recent werden 1000 fruitbomen op de boerderij in brand gestoken.

Het afgelopen jaar was de familie extra kwetsbaar omdat er door de coronamaatregelen geen buitenlandse vrijwilligers naar de boerderij konden komen. Aanvallen, vernielingen en bedreigingen namen echter wél toe. Zo werden recent 1000 fruitbomen in brand gestoken.

Toch gaat de familie door en de Vrienden van Tent of Nations willen hen steunen en zich laten inspireren door hun levenshouding.

Programma

Tijdens de 21 Vriendenmiddagen op 25 september zijn er bijdragen van Daoud Nassar (Tent of Nations) en Carolien Roelants (Midden-Oostenexpert en NRC-journalist), een korte film over de invloed van corona in Bethlehem, ontmoetingen in kleine groepjes en een solidariteitsactie. Verder worden de laatste relevante ontwikkelingen in het Midden-Oosten en wereldwijd besproken, waarbij de centrale vraag is hoe wij vanuit Nederland betrokken kunnen zijn.

Het programma, dat van 14.00 tot 16.30 uur duurt, wordt afgesloten met een borrel en een Palestijns hapje.

In de classis Delta zijn er Vriendenmiddagen in Axel, Oostburg (JOTA, Raadhuisplein), en Westmaas. Op www.tentofnations.nl staat een lijst met alle plaatsen waar een bijeenkomst is.

Opgeven tot uiterlijk maandag 20 september 2021 via tentofnationsnl@gmail.com . Vermeld in je bericht de naam/namen van de persoon/personen die je aanmeldt, plus van ieder de woonplaats, het mailadres en het telefoonnummer. Je ontvangt op 23 september 2021 een bevestigingsmail met het adres en meer informatie over de locatie. De toegang is vrij.

Op een steen bij de ingang van de boerderij staat het motto van de vredesboerderij: Wij weigeren vijanden te zijn.