Zaamslag blij met komst ds Wil Kaljouw

ZAAMSLAG – De Protestantse Gemeente Zaamslag heeft met blijdschap vernomen dat ds Wil Kaljouw uit Nijverdal het beroep heeft aangenomen dat zij op hem had uitgebracht. Ds Kaljouw volgt in Zaamslag ds Gerard de Lang op, die in januari 2021 met emeritaat ging.

Scriba Piet van Es is erg blij dat de vacaturetijd in Zaamslag nu ten einde loopt. ,,Na anderhalf jaar beroepingswerk, waarin we verschillende dominees hebben benaderd, zijn we erg gelukkig dat ds Kaljouw het beroep heeft aangenomen. De predikant past bij de modaliteit van onze gemeente.’’

Ds Wil Kaljouw.

Wil Kaljouw keert dus terug naar Zeeland, want hij werd op 23 mei 1962 geboren in Oost-Souburg. Nadat hij enkele jaren had gewerkt in het maatschappelijk en sociaal werk, ging hij theologie studeren aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. In januari 2000 werd zijn eerste gemeente het Betuwse dorpje Ingen. Sinds 2005 stond de predikant in Nijverdal, eerst als hervormd predikant, en later na de fusie in 2011 met de Gereformeerde kerk, als predikant van de Protestantse Gemeente Nijverdal.

Wil Kaljouw is gehuwd met Francien. Samen hebben zij drie kinderen en drie kleinkinderen. In 2018 was het echtpaar de motor achter de Kleine Kapel Noetsele in Nijverdal. Deze Kleine Kapel, gevestigd pal achter de pastorie van het echtpaar, biedt ‘ruimte om stil te worden, een verlangen te ontdekken, waarin bezoekers zich openstellen voor God’, aldus de website van de kapel. De Protestantse Gemeente Nijverdal werkt voor deze pioniersplek samen met de Raad van Kerken Nijverdal-Hellendoorn.

Ook jongeren kregen in Nijverdal de aandacht van ds Kaljouw. Op het verlaten recreatieterrein, dat grenst aan de pastorie, werd naast de Kleine Kapel het Huis van Vriendschap gerealiseerd, bestaande uit twee gastenverblijven. Daar kunnen zes jongeren terecht, die op één of andere manier vastlopen in hun leven en tijdelijk een woonplek nodig hebben. Ook mensen, die om wat voor reden dan ook ‘er even uit moeten’, kunnen op het terrein rust vinden in een aantal tiny houses.

,,Al deze werkzaamheden, maar vooral toch ook de ervaring als gemeentepredikant in haar volle omvang, waren voor ons redenen om ds. Kaljouw te beroepen. Wij zijn dankbaar dat hij op ons pad is gekomen en zien ernaar uit dat hij als onze nieuwe predikant in onze gemeente aan de slag kan gaan”, zegt scriba Piet van Es.