Zeeuws-Vlaanderen viert Lutherjaar

HULST/AXEL – De Protestantse kerken in Zeeuws-Vlaanderen hebben een uitgebreid programma gepubliceerd voor de viering van het Lutherjaar en vijf eeuwen protestantisme:

Kerken Hulst

HULST

Officiële opening expositie op vrijdag 31 maart  in de Protestantse kerk Hulst (Houtmarkt 11), aanvang 19.00 uur. Lezing, muziek en zang rond 500 jaar protestantisme in relatie tot de Rooms Katholieke kerk.

Expositie 500 jaar Reformatie (Katholiek en Protestant in Hulst en omstreken) met filmimpressies uit de eigen omgeving. Te zien  van zaterdag  1 april t/m vrijdag 30 juni in  Museum de Vier Ambachten, Steenstraat 28 te Hulst.  Klik hier voor openingstijden

AXEL

Op donderdag 30 maart 2017 spreekt prof. dr. Herman Selderhuis over de reformatie in Zeeuws-Vlaanderen. Hij vertelt over de drijfveren van de  gereformeerde broeders en zusters van weleer. Tegelijk blikt de spreker vooruit:  hoe kunnen we als kerken elkaar versterken in de 21e eeuw? Selderhuis is hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn en directeur van Refo500. Locatie: oude gemeentehuis Axel. Aanvang 19.30 uur.

Donderdag 5 oktober 2017 wordt dr. Johan Decavele  (Gent-Merelbeke) verwacht. Hij was rijksarchivaris in Gent en is als geen ander bekend met de kerkhistorie van (Zeeuws)Vlaanderen vanuit rooms-katholiek perspectief. De lezingen van Selderhuis en Decavele vormen dus als het ware een tweeluik. Locatie: oude gemeentehuis Axel. Aanvang  19.30 uur.

Vanaf 12 oktober 2017  tot en met eind januari 2018 wordt in museum Het Warenhuis de Luther 500-expositie’ gehouden, in het licht zal staan van de (Axelse)Reformatie.

 

PKN-CLASSIS ZEEUWS-VLAANDEREN

-Bijbelestafette op zaterdag 3 juni, i.s.m. zoveel mogelijk plaatselijke gemeenten,

-Vieringen in eigen kerken op zondag 29 oktober, met één gemeenschappelijke liturgie rondom Reformatie

-Omgeving Philippine/ Sas van Gent/Sluiskil: In augustus 2017 wordt een toertocht uitgezet langs diverse historische plaatsen.