Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen

GRIJPSKERKE – In de Michaëlskerk in Grijpskerke wordt vrijdagavond 28 oktober 2022 de voorstelling gegeven ‘Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen’.

Dit theaterstuk gaat over vuile handen, zuiverheid en moed in Westerbork en wordt gebracht door verhalenverteller Guido de Bruin. Hij vertelt het aangrijpende verhaal van een Joodse leraar die zich in 1943 meldt bij de Joodse Ordedienst in kamp Westerbork. Zo hoopt hij het vege lijf te redden. De ontmoeting met één van de medegevangenen, de zachtmoedige ‘rebbe’ Jeremia Hirsch in barak 52 brengt echter een ommekeer in hem teweeg die hem noopt een daad te stellen die zijn lot zal bepalen.

Guido de Bruin.

Het verhaal is gebaseerd op de novelle ‘De nacht der Girondijnen’ van Jacques Presser over een specifieke, onvergelijkelijke gebeurtenis – de moord op 6 miljoen Joden – waarbij dan de universele hoop wordt vertolkt dat er zelfs in de meest onmenselijke omstandigheden altijd enkelingen zullen zijn die mens weten te blijven. En die zo anderen (zoals de ik-figuur in de novelle) inspireren om hun mens-zijn terug te vinden.

De theatervoorstelling is een gezamenlijke activiteit van het Cluster Noord-West-Walcheren, het samenwerkingsverband tussen de Protestantse Gemeenten Aagtekerke-Domburg, Grijpskerke, Oostkapelle en Westkapelle.

De voorstelling begint om 19.30 uur. Toegang vrij, er is een vrijwillige bijdrage aan de uitgang.