Column: Drukbezochte kerkdienst

Ouderling Jan Zwemer van de Protestantse Gemeente Nieuw- en Sint Joosland schreef onderstaande column voor de Dorpskerkenbeweging:

Gemeenschapsvorming met een bloembol voor een ander

Ieder huis heeft een eigen voordeur en vaak ook eigen schuttingen in de achtertuin. Ieder een eigen plek. Het geeft een gevoel van vrijheid en van autonomie, ieder in ‘n eigen spiegel kijkend.

De pandemie versterkt de negatieve kant ervan. De behoefte aan het gelaat van een ander wordt intens ervaren. Velen krijgen er oog voor en doen het ook. Gaan naast iemand staan. In onze spiegel zien we plots een ander naast ons staan. We keren ons om en zien de ander.

We wenden ons naar het gezicht van de ander.

Ieder mens heeft zijn eigen voordeur en is ook voorzien van schuttingen in haar achtertuin. Afgelopen tijd is de zelf-verantwoordelijke-zelfbepaling ongemerkt binnengeslopen. Ook in dorpen kan het uitzicht op de ander verloren zijn gegaan, zelfs in dorpen. Of is dat weer terug?

Nieuw- en Sint Joosland: de kerk staat centraal.

Het kerkgebouw staat centraal in het dorp, zoals in zovele dorpen. Eerder was veler gezicht ervan afgewend. Met een gebrek aan samen-zijn verschraalde de kwaliteit van de gemeenschap. Dat werd gevoeld.

Hoe kunnen we weer een gemeenschap herbouwen en tegemoet komen aan dat diepe en vaak onuitgesproken verlangen naar meer gemeenschapszin?

Deze gedachten hield het kleine groepje belijdeniscatechisanten uit onze gemeente bezig.

Zij maakten samen met de predikant de dienst voor de kerst gereed en voor ieder gemeentelid een brievenbuspakket met daarin de liturgie, brochures, wat aardigheidjes, een klein kaarsje en daarbij een amaryllisbol. Voor de kerst werd dit huis-aan-huis verspreid, persoonlijk aan de voordeur. Op de eerste kerstdag werden in tientallen huiskamers, bij het begin van de kerstviering het kaarsje ontstoken, samen met de laatste Adventskaars en Paaskaars in het kerkgebouw binnen in het dorp.

Zo begon een grootse eredienst, het kerstfeest!
Deze kerkdienst vond dus online plaats.
Het bleek de drukst bezochte kerkdienst aller tijden te zijn in ons dorp!
Gemeenschapsvorming met een bloembol voor de ander.

Nieuw- en Sint Joosland – Jan Zwemer