Help Sarah  a.u.b. met haar kunstonderzoek

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Sarah van Mourik, leerling aan CSW Van de Perre in Middelburg, onderzoekt de rol van kerkelijke kunst. De redactie van deze site roept op een handje te helpen door hier te klikken   en de zes vragen te beantwoorden van de bijbehorende enquête.

Sarah voor een zelfgemaakt tapijt

De  17-jarige Havo 5-leerling uit Nieuw- en Sint Joosland koos bewust voor het vak kunst, omdat dit haar boeit.  Haar onderzoek draait om de betekenis van kerkelijke kunst voor de individuele geloofsbeleving.  Ze probeert daar achter te komen via vragen als ,,Is kunst volgens u belangrijk in de kerk?” en ,,Welke kunst in kerken spreekt u het meest aan?”  Ook wil ze achterhalen in hoeverre kunst iets betekent voor de deelnemers aan de enquête. Die kunnen daar positieve of negatieve antwoorden op geven.
Sarah zelf is in ieder geval gegrepen door het

Tapijt Nieuwe Kerk

onderwerp. ,,Ik vind vooral religieuze  wandtapijten mooi, bij voorbeeld dat in de Nieuwe Kerk in Middelburg*. Daarover wordt heel verschillend gedacht. Critici vinden dat het afleidt, maar ik vind van niet.”
Sarah zal de resultaten van haar onderzoek verwerken in haar profielwerkstuk. Bij de opdracht hoort ook een kunstwerk. Wat dat wordt wil ze nog even niet onthullen.
Nogmaals: helpt u even mee. Het thema is er interessant genoeg voor. De redactie is best nieuwsgierig naar het resultaat van de  enquête!

*Het bewuste wandtapijt is ontworpen door beeldend kunstenaar Janpeter Muilwijk. Het bevat zeven taferelen uit de geschiedenis van de mensheid van Adam en Eva tot een zegenende  Christus. Het februari 2012 opgehangen werk is liefst  11 meter hoog en 3,20 meter breed. Die omvang hebben ook de ramen van deze abdijkerk. 25 leden van de kerk weefden en borduurden het tapijt.