Kerken Ritthem en Nieuwland fuseren

NIEUW-  EN SINT JOOSLAND – De Protestantse gemeenten van Ritthem en Nieuw- en Sint Joosland, die al sinds 1 juli 1976 een combinatie vormen, fuseren per 1 januari 2023. Daartoe hebben de kerkenraden besloten na het horen van de gemeenteleden. Een begeleidingsgroep onder leiding van de eigen gemeentepredikant Pascal Handschin begeleidt het fusieproces.

14e eeuwse toren kerk Ritthem

De gemeenten hebben samen ongeveer 400 leden en doopleden en worden gediend door één predikant. Sinds juni 2018 is dominee Pascal Handschin werkzaam in beide dorpen (0,50 fte). Twee dagen per week is hij havenpastor in Vlissingen-Oost. Dat havengebied grenst aan Nieuw- en Sint Joosland en Ritthem, zodat er sprake is van een aangesloten werkgebied.

De gemeente in Ritthem vierde in 2012 haar 400-jarig bestaan als Hervormd/protestantse gemeente, maar bestond in de Middeleeuwen al als dorpsparochie. De eerste vermelding dateert van 1271. De parochie was een dochter van die in West-Souburg. De toren dateert uit het begin van de 14e eeuw en is daarmee het oudste deel van het kerkgebouw. Het bedehuis werd verwoest tijdens de guerrillaoorlog die Spaanse troepen en geuzen op het platteland van Walcheren uitvochten tijdens het Beleg van Middelburg. Het herstel van de kerk begon pas in 1611. Alleen het schip is toen weer opgeknapt, maar het koor werd gesloopt.

Nieuw- en Sint Joosland ligt in de in 1644 gestichte Middelburgse Polder. Nadat de inwoners kerkten in Arnemuiden, kwam het in 1650 tot de bouw van een eigen bedehuis, een zaalkerk, die in 1771 twee zijvleugels kreeg. Het gebouw is in 1882 wegens bouwvalligheid gesloopt. Het jaar daarop is het huidige kerkgebouw in gebruik genomen.

Klik hier voor website van beide kerkgemeenten

Klik hier voor geschiedenis kerk Ritthem

Klik hier voor geschiedenis kerk Nieuw- en Sint Joosland

Kerk Nieuwland op Koningsdag 2019