Orgel verhuist van Vlissingen naar Polen

MIDDELBURG – Het in 1953 gebouwde Vermeulen-orgel van de Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen verhuist naar de Poolse stad Krakau. Het al lang buiten gebruik zijnde instrument is de afgelopen week gedemonteerd en op transport gegaan.

Ruud Louwes, vicevoorzitter van het parochiebestuur van de H. Maria Parochie Walcheren, maakte dat zondag 6 september 2020 bekend tijdens de eucharistieviering in Vlissingen.
Het orgel is in juni 1953 na een inzamelingsactie onder de parochianen ingezegend en in gebruik genomen. Tijdens de bewuste eucharistieviering bespeelde Marius Monnikendam het orgel. Bouwer Vermeulen maakte bij de vervaardiging van dit instrument gebruik van de windladen van het voormalige Adema-orgel in de parochiekerk van Stadskanaal uit 1872.

Sinds 1981 maakt de parochie gebruik van het orgel van het type Handel, dat de firma Verschueren uit Heythuysen in 1962 bouwde voor het Sint-Joseph-ziekenhuis in Vlissingen. Dat gebeurde nadat Sint Joseph fuseerde met ziekenhuis  Bethesda, zo staat te lezen op de website www.orgelsinzeeland.nl/

©foto Jeannette Vrancken