Koor van de Heilige Johannes de Doperkerk in Sluis

Behoud kerk Sluis bepleit

Koor van de Heilige Johannes de Doperkerk in Sluis

Koor van de Heilige Johannes de Doperkerk in Sluis

SLUIS – Het bestuur van de West-Zeeuws-Vlaamse Andreasparochie hoopt dat de Heilige Johannes de Doperkerk in Sluis een religieuze functie kan blijven behouden. Dat meldde de PZC woensdag 5 oktober 2016 (editie Zeeuws-Vlaanderen).

Sluiting van de kerk dreigt al enige tijd. De parochianen zijn ingelicht over de wens van het bestuur om totale sluiting af te wenden. De kerk ligt aan de Oude Kerkstraat. Dagelijks lopen er mensen binnen om een kaarsje te branden en/of een gebed uit te spreken. Mede daarom oppert het parochiebestuur om een kapel te vestigen aan de straatzijde van de kerk. ,,We denken erover na voortaan alleen nog de zijbeuk te gebruiken voor diensten”, vertelde Guus Langeraert, bestuurslid van de Andreasparochie, aan de PZC. De rest van het gebouw zou dan  voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

Van de negen rooms-katholieke kerken in het westen van Zeeuws-Vlaanderen zijn die in Eede, Biervliet en Hoofplaat intussen gesloten. In Biervliet worden nu vieringen gehouden in de Hervormde kerk. Dat gebeurt om de week op de zaterdagavonden die vooraf gaan aan de zondagmorgens wanneer de protestanten hun dienst houden.  Voordeel is dat je dan in het koude seizoen maar één keer hoeft te stoken. Zo’n constructie volgt mogelijk ook in IJzendijke, waar de katholieke kerk binnenkort aan de eredienst wordt onttrokken. In Hoofdplaat worden na sluiting van de kerk vieringen gehouden de plaatselijke basisschool.

Behalve die in Sluis zijn ook de kerken in Schoondijke, Oostburg, Aardenburg en Breskens  nog gebruik.