Blijdschap in Schouwen aan Zee over komst ds Jitse Scheffer

BURGH-HAAMSTEDE – De Protestantse Gemeente Schouwen aan Zee (SaZ) is blij en dankbaar met de komst van haar nieuwe predikant, ds Jitse Scheffer (58) uit Sleen. ,,We waren op alle fronten heel unaniem om ds Scheffer te beroepen. Het bericht dat hij het beroep heeft aangenomen is dan ook heel positief ontvangen door de gemeente. Het was een hele zoektocht om een opvolger te vinden voor ds Harry Smit, die in september 2022 met emeritaat ging. We zochten echt een predikant die past bij de gemeente’’, zegt emeritus predikant Auke Hamstra, voorzitter van het moderamen van Schouwen aan Zee.

Ds Jitse Scheffer ondertekent de beroepingsbrief van de Protestantse Gemeente Schouwen aan Zee.

Ds Jitse Scheffer zal worden verbonden aan de kernen Burgh (Kerk in Burgh) en Haamstede (Pelgrimskerk), de wijk west van Schouwen aan Zee. Zijn collega, ds Marco Boevé dient de wijk oost, die bestaat uit Renesse, Scharendijke en Noordwelle.

Verspieders van Jericho

Jitse Scheffer zegt in een reactie eigenlijk zichzelf te hebben verrast met de keuze voor Schouwen aan Zee. ,,Ik heb altijd in het oosten van het land gewerkt, Zeeland lag niet bepaald in mijn blikveld. Maar de advertentie van SaZ vond ik erg leuk, erg aansprekend. Daarin werd gevraagd om na te denken over kerk-zijn, pionieren, uitdagingen… Het sprak me enorm aan, dus heb ik gereageerd.’’ Samen met zijn vrouw Gerda is hij als een soort ‘verspieders van Jericho’ naar een buitendienst van Schouwen aan Zee gegaan, maar natuurlijk werd het echtpaar daar gespot. Zijn eerste gevoel bij Schouwen is dat van ‘een eerste liefde’: sprankelend, veel bezieling, open en fris. ,,De wind die letterlijk en figuurlijk waait, maakt je enthousiast en vrolijk.’’ Bij de kennismaking met de gemeente was er dan ook meteen een klik. ,,Het was fijn  om te zien dat het samenwerkingsproces in de gemeente heel goed verloopt’’, zegt ds Scheffer. Zijn vrouw Gerda ziet hun komst naar Schouwen ook met plezier tegemoet: ,,We gaan de komende jaren naar een mooi vakantiegebied.’’

Brugkerk

Jitse Scheffer werd op 24 november 1964 geboren in het Betuwse Erichem als zoon van een predikant. Na zijn studie theologie in Utrecht werkte hij een paar jaar in de bibliotheek waar zijn broer bibliothecaris was. In 1992 ging hij aan de slag als pastoraal medewerker van de Hervormde kerk Wadenoijen. Zijn eerste gemeente werd Okkenbroek (1994). Lemelerveld in Salland volgde in 2000. Daar maakte hij als lid van de bouw- en interieurcommissies het fusieproces mee van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde gemeente. Dat ging gepaard met de bouw van een nieuw bedehuis en pastorie, de Brugkerk, een naam die hij vond passen bij het kanaaldorp. In het dorp zette hij samen met zijn collega predikant een kinderleerhuis op, wat een groot succes werd. Ds Scheffer ging in 2010 aan de slag in Beesd.

Kindercarrousel

In 2019 verbond de predikant zich aan de PG Sleen. Ook daar laat hij zijn sporen achter. Zo was hij betrokken bij de opvang van een groep van twintig Oekraïners in zijn Ontmoetingskerk. Daarnaast was hij de initiator van de Kindercarrousel, die is geïnspireerd door ‘Kerk op schoot’. Omdat er weinig tot geen kinderen meer in zijn kerk kwamen, werd de Kindercarrousel in het leven geroepen, die wél kinderen trekt. ,,Het lijkt qua opzet op de zondagsschool, maar dan ‘afgestoft’ ‘’, aldus ds Scheffer. Een carrousel is een draaimolen, een ‘mallemolen’, en de gedachte erachter is dat de kerk wil meedoen aan de mallemolen van het leven. Ook niet-kerkelijke kinderen in Sleen zijn in de carrousel welkom, en voor de tieners is er een aparte carrousel. Zo wordt de verbinding tussen de kerk met oud en jong in het dorp gezocht.

Wanneer ds Scheffer wordt bevestigd en intrede doet in de PG Schouwen aan Zee is nog niet bekend.