Buitenlandse theologiestudenten te gast in uw kerkdienst?

Wereldwijd kerk zijn. Dat kun je optimaal ervaren door een christen uit het buitenland te ontvangen in je eigen kerk. Met hen van gedachten te wisselen over kerk zijn hier en kerk zijn daar. Wat fijn als dat straks weer mogelijk is. Als alles meezit kunt u in september of oktober buitenlandse theologiestudenten ontvangen in uw gemeente. Uw gemeente kan zich hiervoor opgeven tot 1 juli 2021. Wees er snel bij, want slechts 32 kerken krijgen deze kans.

Aankomend predikanten uit 13 landen

Najaar 2021 hopen 16 theologiestudenten uit diverse landen drie maanden in Nederland te studeren. In 2020 is dit gecanceld, maar dit jaar gaan ze er weer voor: aankomend predikanten uit Colombia, Congo, Ecuador, Egypte, India, Indonesië, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Roemenië, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Ze volgen theologielessen in Amsterdam en willen ook graag kennismaken met het kerkelijk leven in Nederland.

Hoe werkt het precies?

Als gemeente kunt u deze studenten in tweetallen uitnodigen om uw kerkdienst te bezoeken. Dat kan op 18/19 september, 2/3 oktober, 16/17 oktober of 30/31 oktober. U kunt hen voor een zondag vragen, maar als u hen voor een heel weekend uitnodigt maakt u natuurlijk meer kans. U kunt hen dan meer laten zien van uw kerkelijk leven en uw woonplaats en hen in een gastgezin laten slapen.

Leren van elkaar

Terwijl studenten kennis maken met het leven in Nederland, kunt u een indruk krijgen van het (kerkelijk) leven elders. Studenten kunnen een presentatie over hun thuisland verzorgen of een bijdrage leveren tijdens een gemeenteavond, zwo-bijeenkomst of kerkdienst. Meestal ervaren ze deze ontmoeting als hoogtepunt van hun tijd in Nederland.

Hou rekening met het volgende:

• Geef u op voor een specifiek weekend: 18/19 september, 2/3 of 16/17 of 30/31 oktober.
• De studenten reizen in tweetallen, zodat ze gezelschap hebben aan elkaar.
• De studenten reizen vanaf Amsterdam. Haal hen van een station als uw plaats lastig met de trein te bereiken is.
• Als uitnodigende gemeente betaalt u hun reiskosten.
• Bent u ver verwijderd van Amsterdam, nodig hen dan een heel weekend uit.
• Laat studenten meerdere gemeenteleden ontmoeten buiten de kerkdienst om.
• Zorg dat er voldoende Engelssprekende mensen aanwezig zijn.
• Laat studenten iets zien van uw woonplaats.

Aanmelding en meer informatie

U kunt uw kerk hiervoor aanmelden tot uiterlijk 1 juli 2021. Stuur een email naar Kirsten van der Ham, k.vander.ham@vu.nl, ook als u eerst extra informatie wilt. Geef door:
• Welk weekend u studenten uitnodigt: 1 of 2 dagen.
• Of u voorkeur heeft voor studenten uit een bepaald land.
• Of u een bijdrage van de studenten verwacht, zoals gebed, overdenking, presentatie.
In de loop van de zomer zal duidelijk worden of de studenten ook daadwerkelijk kunnen komen. Zo niet dan wordt een digitale ontmoeting overwogen.
Het Bridging Gapsprogramma is een samenwerking tussen Kerk in Actie, de faculteit Religie en Theologie van de VU, en de Protestantse Theologische Universiteit.

De webredactie van gelovenindedelta.nl wil graag een gesprek hebben met theologiestudenten die te gast zijn in de classis Delta. Als uw gemeente dus  in september of oktober theologiestudenten ontvangt, wil u dat ons dan melden? U kunt mailen naar gelovenindedelta@gmail.com Alvast hartelijk bedankt!