Cantatekaravaan genomineerd bij NPO klassiek

GOES – NPO klassiek heeft de Cantatekaravaan, een muzikale tournee die rondtrekt door Zeeuwse dorpen en steden, genomineerd voor de rubriek ‘de toonzetter’. Daarin worden muzikale projecten die zich onderscheiden, met een reportage uitgelicht op de radio.

De Cantatekaravaan brengt als ‘muzikale ambassadeur’ cantates van Bach en andere kwalitatieve muziek. Uitvoerenden zijn talentvolle musici aan het begin van hun professionele carrière. Zij staan dichtbij de mensen in hun eigen stad of dorp. De caravaan koos er vanaf het begin bewust voor om in dorpen te musiceren waar de bakker, slager, supermarkt en soms zelf de huisarts inmiddels zijn verdwenen.

De Cantatekaravaan vormt het slotakkoord in de reeks ’toonzetters’ van NPO klassiek en is te horen in de uitzending van woensdagochtend 5 april op NPO Klassiek. Klik hier

Binnenkort doet de Cantatekaravaan de volgende plaatsen aan:

1 april Schore, Protestantse kerk 15.30 uur

1 april Kattendijke, Dorpskerk 20.00 uur

2 april Nisse, Mariakerk, 10.00 uur

2 april Goes, Grote of Maria Magdalenakerk 17.00 uur

18 mei Hemelvaartsdag, Brouwershaven, Grote of St Nicolaaskerk, 10.00 uur

18 mei, Hemelvaartsdag Goes, Grote of Maria Magdalenakerk, 16.00 uur

Klik hier om kaarten te bestellen.

De Cantatekaravaan

De zangers en instrumentalisten van de Stichting Maria Magdalena Cantorij zijn gespecialiseerd in de historische muziekpraktijk. Hun repertoire is veelzijdig met een focus op de cantates van Bach. Deze klinken in concertvorm en ook in een liturgische context (cantatedienst)

De Cantatekaravaan brengt muziek die past bij het feest van Palmzondag en de Goede of Stille week voor Pasen. Bach schreef de feestelijke cantate (BWV 182) ‘Himmelskönig sei Wilkommen’ bij de feestelijke intocht van Palmpasen. Tijdgenoot Jean Gilles schreef voor de Goede week een cyclus Klaagliederen van Jeremia (Lamentationes Jeremiae) voor koor en een bescheiden orkest.

In de tijd van Bach vierde men Hemelvaart veel uitgebreider van wij tegenwoordig. Tijdens de concerten op Hemelvaartsdag wordt Bachs ‘Himmelfahrtsoratorium’ ten gehore gebracht. Met feestelijk trompetgeschal en paukenroffels, een uitgebreid orkest en koor wordt deze feestdag op deze muzikale manier beklemtoond.

De musici van de Maria Magdalena Cantorij en barokorkest staan onder leiding van Rutger Valentijn Mauritz.

De Maria Magdalena Cantorij onder leiding van Rutger Mauritz. foto Marieke Lodder