ooievaar

Column: Classis Delta en de ooievaar

Willem Staat is webredacteur van Gelovenindedelta en ouderling van de Protestantse gemeente Nieuw- en Sint Joosland. Hij schreef een column naar aanleiding van het voorjaar.

HET WERKGEBIED VAN ONZE CLASSIS ligt in het estuarium van Maas en Schelde. Behalve Zeeuws-Vlaanderen bestaat het geheel uit voormalige eilanden. Een ander verbindend element zijn de vogels, die in de hele Delta de aandacht trekken.

Het begint in het noorden met de duinen van Voorne. Daarin ligt het Quackjeswater, waar sinds mensenheugenis lepelaars broeden en het stopt bij het Zwin, op de grens met België. Daartussen liggen het vogelrijke Oosterscheldegebied en de Grevelingen, die pronkt met de flamingo’s bij Battenoord op Flakkee. De opsomming is niet compleet.

De preek ging over het thema ‘wees in geen ding bezorgd’

Het Quackjeswater.

Eens gingen mijn vrouw en ik eens ter kerke in Brielle. De preek in de reusachtige Sint Catharijnekerk ging over het thema ‘wees in geen ding bezorgd’ en daarbij kwamen ook de gevleugelde schepselen voorbij: ,,Ziet naar de vogelen des hemels: zij zaaien niet en maaien niet en brengen niet bijeen in schuren, en toch voedt uw hemelse Vader die; gaat gij ze niet verre te boven?” (Mattëus 6). De dienst betekende veel voor mij, want ik sliep toen slecht door bestuurlijk ongerief in de kerkgemeente.

We zongen na de preek: ,,De vogels van de bomen. Die lopen door de lucht als vederlichte dromen, zij wonen in het licht.” De organist liet ons in zijn voorspel tijdens de collecte het gezang horen van koekoek, nachtegaal en andere soorten.

‘s Middags genoten we van de fauna in het Quackjeswater. Het feest werd ruw afgebroken door zeldzaam zware regens. Terug in ons verblijf in Oostvoorne zetten we onze schoenen op de verwarming. De andere morgen waren ze amper droog. Ook daardoor zijn we het bezoek aan Voorne nooit vergeten.

In de Bijbelse tijd had men er ook weet van

Ooievaar.

Duizenden liefhebbers volgen ook dit jaar de vogeltrek. In de Bijbelse tijd had men er eveneens weet van. Dat blijkt uit Jeremia 8, waarin de profeet de zonde en geloofsafval aan de kaak stelt. Hij roept op om een voorbeeld te nemen aan de vogels: ,, De ooievaar aan de hemel, de tortelduif en de gierzwaluw kennen de tijd van hun trek, maar mijn volk kent niet de orde van de HEER..” Hij roept dus op om bij de les te blijven, zoals ook de ooievaars doen.

En zo krijgt de vogeltrek door de profeet een nieuwe dimensie die ons tot nadenken kan stemmen.