Corona update: PKN adviseert alleen online kerkdiensten

(geplaatst op 25 maart 2020,  laatste geüpdatet 26 maart 16.30 uur)

UTRECHT – Het moderamen van de Protestantse Kerk adviseert gemeenten om tot 1 juni 2020 uitsluitend online kerkdiensten te verzorgen. Daarbij zouden alleen de mensen aanwezig moeten zijn die noodzakelijk zijn. Dat staat sinds woensdagmorgen 25 maart te lezen op Protestantsekerk.nl. Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus hier. Lees ook: Moderamen over vieren Avondmaal in Coronatijd. Klik hier 

De overheid gaf maandag 23 maart 2020 aan dat bij een religieuze bijeenkomst maximaal 30 mensen zijn toegestaan als er onderling anderhalve meter afstand genomen kan worden. Toch raadt het moderamen aan om uitsluitend online vieringen te verzorgen met alleen de mensen die hiervoor noodzakelijkerwijs aanwezig moeten zijn.

Ook voor andere bijeenkomsten – zoals bijvoorbeeld catechese of vergaderingen – raadt het moderamen aan om voor een online ontmoeting te kiezen. Alleen zo kunnen gemeenten zo veel mogelijk de mobiliteit verminderen en de fysieke ontmoeting vermijden. Dit is nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Begrafenissen en bruiloften

Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt dat er maximaal 30 mensen aanwezig mogen zijn.

Liturgische handdruk

Omdat het RIVM adviseert geen handen te schudden, kan de gebruikelijke liturgische handdruk tussen predikant en ouderling van dienst vervangen worden door een knik met het hoofd of een hand op het hart.

Kerkgebouw openstellen

Als een gemeente er voor kiest om het kerkgebouw open te stellen voor gebed of het branden van een kaarsje, volg dan wel de richtlijnen van het RIVM.

Bezoekwerk

De nieuwe maatregelen vanuit de overheid zijn als volgt:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
  • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen, waaronder predikanten, zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

U kunt dus, als u rekening houdt met bovenstaande, bij iemand op bezoek gaan. Toch is het goed voorstelbaar om voorlopige alle pastorale contacten telefonisch of via e-mail te onderhouden. Pastoranten hebben daar waarschijnlijk alle begrip voor.

Actuele informatie

Lees hier het dossier met de richtlijnen van de Protestantse Kerk.

In alle gevallen raden wij u aan de informatie van de Rijksoverheid en het RIVM te lezen: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19. Voor de regionale situatie kunt u de site van de GGD in uw regio bekijken: www.ggd.nl en ggdzeeland.nl

Lees ook onze eerdere berichtgeving over het coronavirus: Samenkomsten verboden tot 1 juni en Veilgiheidsregio verbiedt grote bijeenkomsten

 

 

Tags: