De Weg door Jeruzalem

UTRECHT – De PaasChallenge voor jongeren van 10 tot 18 jaar wordt ook dit jaar virtueel gespeeld in verband met de beperkende coronamaatregelen. JongProtestant (JOP) heeft daartoe een coronaproof QR-codespel gemaakt, waarbij deelnemers in groepjes van twee personen (of meerdere personen mits uit één huishouden) kunnen meedoen. Even weg van je beeldscherm, Pasen beleven op een fysieke en uitdagende manier.

Thema

Als thema is gekozen: De Weg door Jeruzalem. Stel je voor dat je in een tijdmachine kunt stappen, terug naar het jaar 30 van onze jaartelling. Opeens loop je door de straten van Jeruzalem, op zoek naar geheime aanwijzingen. Overal kom je QR-codes tegen en ga je het gesprek aan met virtuele gesprekspartners uit de tijd van Jezus. Je zit dus ineens middenin het verhaal van Pasen.

Het spel

De PaasChallenge 2021 is een QR-codespel waarbij de deelnemer een ‘tegenstander’ van Jezus is. Hij weet echter niet welke rol hij heeft en moet dit aan het einde van de tocht raden. Tijdens het spel moet je proberen je rol zo goed mogelijk te spelen: waarom is de weg die Jezus gaat een probleem voor jou?

Als deelnemer worstel je met één van de vier problemen op het gebied van liefde, macht, vrijheid of spiritualiteit. Tijdens het spel ontdek je dat Jezus op al deze gebieden een andere weg gaat. En hij geeft je de mogelijkheid om te herstellen op het gebied waar je worstelt.

Tom Wright

Het spel is gebaseerd op het werk van de Britse theoloog Tom Wright ‘Broken Signposts’. In dit boek wijst Wright erop dat ieder mens verlangt naar liefde, schoonheid, orde of spiritualiteit, maar dat deze zaken vervormd zijn en vragen om herstel. In het paasverhaal kom je deze vervormingen tegen in het karakter dat je speelt. De ontmoeting met Jezus geeft je de mogelijkheid om de weg naar heelheid in te slaan.

Het spel is gemaakt in co-creatie met de Protestantse Kerk in Delfgauw. Daar liepen in de kerstvakantie van 2020 zo’n 800 deelnemers een QeRstwandeling.

Voor wie?

De PaasChallenge 2021 is geschikt voor iedereen, alle leeftijden kunnen meedoen. Wel is het speciaal gemaakt voor tieners in de leeftijd tussen 10 en 18 jaar. Ook mensen van buiten de kerk zijn welkom. Het spel is voor iedereen goed te spelen zonder voorkennis.

De PaasChallenge is gratis voor deelnemers en organiserende kerken.

Klik hier voor meer informatie en om als organisatie aan te melden, zodat je de benodigde materialen krijgt toegestuurd via e-mail.