Debora blijft helpen in Moria

MORIA – De branden die 8 en 9 september 2020 het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos is de as hebben gelegd, hebben verstrekkende gevolgen voor de vluchtelingen. Velen van hen hebben de afgelopen nachten met hun kinderen buiten moeten slapen. Het kamp, dat voor 3000 vluchtelingen was opgezet, maar plaats bood aan 13.000 mensen, is nagenoeg verwoest.

Debora Molenaar uit Bruinisse, die sinds augustus 2019 via EuroRelief in kamp Moria werkte met alleenstaande vrouwen en moeders met kinderen, had afgelopen augustus al besloten zich nog een jaar in te zetten op Moria. ,,Ik ben hier nog lang niet klaar.’’

Steun

Vanuit de classis Delta ontving zij veel steun in de afgelopen maanden, steun die hard nodig was. Maar nu de situatie compleet is veranderd, is steun extra nodig. Anders dan mensen troosten kan Debora voorlopig niet. Ze weet zich gesterkt door haar geloof. ,,Het breekt mijn hart als ik kijk naar al het onrecht dat er in Moria is. Maar ook in die ellende weet ik ‘In dit alles zijn wij meer dan overwinnaars, door Hem die ons heeft liefgehad’.”  

Er heerst chaos en onwetendheid onder de mensen in Moria. Vluchtelingenorganisatie UNHCR is samen met de gemeente en de overheid bezig accommodatie te regelen op Lesbos. Inmiddels zijn de dakloze vluchtelingen een actueel onderwerp van politieke debatten en zijn 400 minderjarige en alleenreizende vluchtelingen naar het vasteland overgebracht. Nederland heeft toegezegd 100 vluchtelingen, van wie de helft kinderen, op te nemen.

Volg Debora op weg via https://deboraopweg.nl/

Lees ook het gesprek dat de PZC met Debora had: ‘Het kamp was een tikkende tijdbom’