Delta waakt in Bethelkapel

DEN HAAG – Predikanten en andere gemeenteleden uit de Classis Delta zijn tijdens de Advent  heel actief bij de marathonviering in de Haagse Bethelkapel. Die wordt sinds eind oktober gehouden om een Armeens gezin onderdak te kunnen bieden en te behoeden voor uitzetting. De familie moet na negen jaar Nederland uit. Zo lang de dienst voortduurt is uitzetting onmogelijk. De overheid mag namelijk geen religieuze viering onderbreken om mensen mee te nemen.

Classispredikant dominee Arie van der Maas leverde een lange bijdrage in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 december 2018. Hij was van 3 tot 8 uur in touw. Van der Maas  had gemeenteleden meegenomen uit Goes, Vrouwenpolder en Wemeldinge. Cantor Rutger Mauritz van de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes verleende muzikale medewerking aan deze dienst, waarin veel ruimte was voor Gregoriaanse en andere klassieke kerkmuziek. De dienst bevatte verder lezingen en aandacht voor schilderijen met religieuze motieven.

Dominee Jouke Droogsma van de Protestantse Gemeenten Veere en Gapinge nam het stokje vanaf 8 uur over van de classispredikant. hij en de mensen die met hem meekwamen  gaven reflecties uit oorlogsgebieden. Ook de Tweede Wereldoorlog kwam daarbij aan de orde.
Dominee Bouke de Haan uit Nieuw- en Sint Joosland was vanaf 9 uur actief. Het door hem geleide deel van de marathondienst stond in het teken van Gaudete  (Verblijd u), de derde adventszondag. Daaraan verleende zijn vrouw Elizabeth de Haan-Roelse muzikale medewerking.

De presentie vanuit de Delta kreeg in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 december gestalte door de bijdrages van de Stichting Stadsklooster uit Middelburg.  Zij hielden nachtwakes van 03.00 tot 04.00 uur en van 04.00 tot 05.00 uur.

De mensen uit Middelburg vervolgden van 05.00-06.00 uur met een dienst van Woord en Gebed en sloot van 06.00 tot 07.00 uur af met de Metten (lezingendienst). De tocht van Middelburg naar Den Haag was bar door de sneeuwval onderweg.

Dominee Dick Steenks van de Protestantse Gemeente Wemeldinge-Kattendijke, dominee Jacobine Scholte de Jong (Middelburg) en kerkelijk werker Peter Morée (Kapelle, Kruiningen en Terneuzen) zijn zaterdag 22 december aan de beurt voor een bijdrage aan het kerkasiel.
Donderdag  13 december waren er ook al bijdragen vanuit de  classis. Die dag verleenden dominee Elzo Bijl (Gereformeerd Numansdorp en Heinenoord) en diens collega Marijke van (Protestantse Gemeente Nieuwland in Westmaas) hun medewerking.

 

 

Lees ook: Vrouwenpolder neemt stelling in kerkasielkwestie