Diaconaal Havenwerker Rijnmond gevraagd

Voor de Stichting Protestants Koopvaardij Werk Rijnmond (PKWR) is de Mobiliteitspool van de Protestantse Kerk in Nederland op zoek naar een

Diaconaal Havenwerker

voor 36 uur per week

Jaarlijks doen meer dan 35.000 schepen, met ruim 400.000 zeevarenden, de Rotterdamse havens aan. De bemanningsleden van de schepen zijn meestal maandenlang van huis. Door korte binnenligtijden van schepen in de haven en het vele werk dat tijdens een havenbezoek gedaan dient te worden, is er vaak weinig of geen gelegenheid om aan wal te gaan. Het gevolg is dat de zeevarenden vaak een geïsoleerd en eenzaam leven leiden aan boord. Naast de havenpastor vanuit de Protestantse Kerk (voor geestelijke en pastorale zorg) was tot enkele jaren geleden ook een diaconaal havenwerker werkzaam in de Rotterdamse haven. Uit diverse onderzoeken en scheepsbezoeken blijkt dat er onder de zeevarenden nog steeds grote behoefte is aan hulp, bijstand en aandacht bij noodgevallen.

Om in deze zorg en hulp te voorzien is de Stichting Protestants Koopvaardij Werk Rijnmond (PKWR), na een vacante periode van ca. 4 jaar, op zoek naar een diaconaal havenwerker voor de havens in het Rijnmond gebied. Het werkterrein van de havenwerker strekt zich uit van de ankerplaatsen voor de kust tot en met de haven van Moerdijk.

Wat ga je doen?

Als diaconaal havenwerker zet jij de diaconale poot van PKWR op. Je ontwikkelt een netwerk van partners die je ondersteunen bij het signaleren van diaconale nood onder zeevarenden. Je ontwikkelt een instrument waarmee je een goede keuze kunt maken om juist die schepen te bezoeken waar de behoefte aan en de kans op diaconale ondersteuning erg waarschijnlijk is. Je werft, traint en begeleidt vrijwilligers die je ondersteunen bij je diaconale werk. Daarnaast onderhoud je contacten met belanghebbende instanties en verwijst door naar andere instanties (bijv. ziekenhuizen of havenbedrijven). Je werkt actief aan het onderhouden van contacten in de netwerken en met (lokale) diaconieën.

In de tweede fase (naar verwachting na circa een jaar) komt de nadruk van de werkzaamheden meer te liggen op persoonlijke aandacht voor de zeevarenden. Je gaat op scheepsbezoek of op bezoek in het ziekenhuis, spreekt met zeevarenden over hun problemen, biedt ondersteuning en biedt dat indien nodig ook aan het thuisfront. Ook verleen jij in noodgevallen daadwerkelijke hulp.

Wat vragen wij?

Je wordt enthousiast van pionieren, bent diaconaal gedreven en meelevend lid van christelijk kerkgenootschap. Je staat daarnaast ook open en belangstellend ten opzichte van andere geloofsovertuigingen. Je hebt een relevante HBO-opleiding afgerond (sociaal werk en/of theologie). Vanzelfsprekend beheers je het Engels uitstekend in woord en geschrift en bij voorkeur spreek je meerdere talen. Je bent analytisch, empatisch en kunt goed prioriteiten stellen.

Wat bieden wij?

Word jij de nieuwe diaconaal havenwerker? Dan krijg je een uitdagende en zelfstandige functie met veel verantwoordelijkheid. Je werkt samen met havenpredikanten en de zeemanshuizen in het Rijnmondgebied. Je komt in dienst bij de mobiliteitspool van de Protestantse Kerk en krijgt een jaarcontract van 36 uur met de mogelijkheid van verlenging. Het salaris is conform de arbeidsvoorwaardenregeling voor kerkelijke medewerkers van de Protestantse Kerk in schaal 9 (minimaal € 2.905 en maximaal € 4.187 bruto per maand bij een fulltime dienstverband). Daarnaast ontvang je vakantietoeslag (8%) en een eindejaarsuitkering (8,3%).

Interesse? Laat van je horen!

Heb je inhoudelijke vragen over deze functie? Mail of bel met Lidy Mol van de PKWR, e-mail: secretaris@pkwr.nl / tel: 06 25183707.

Wil je informatie over de aanstelling via de mobiliteitspool? Neem contact op met Berendien Bos: b.bos@protestantsekerk.nl / 030 – 880 18 80 (maandag afwezig).

Direct solliciteren? Stuur je motivatie met cv (als één pdf) uiterlijk a.s. maandag 3 juni 2024
naar vacatures@protestantsekerk.nl t.a.v. Lydia Struik o.v.v. vacaturenummer 2024-025.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op zaterdagmorgen 15 juni 2024.
Informatie over het werk van de stichting PKWR: www.pkwr.nl