Doe met uw kerk mee aan Open Kerkendag!

VLISSINGEN – Op Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023, wordt de Open Kerkendag gehouden. Wat eens begon als Zeeuws/Brabants initiatief wordt dit jaar landelijk. De Stichting vraagt dan ook of kerken in de classis Delta willen meedoen aan de Open Kerkendag.

Doel van de Open Kerkendag

De Willibrordusbasiliek in Hulst.

De landelijke Open Kerkendag is in het leven geroepen om het grote culturele,- historische en maatschappelijke belang van de kerkgebouwen onder de aandacht te brengen. Het Nederlandse landschap wordt gekenmerkt door torenspitsen en kerken. Deze gebouwen behoren tot ons belangrijkste cultuurbezit. De toekomst van het Nederlands religieus erfgoed staat echter onder druk door het afnemend kerkbezoek, maar ook recente ontwikkelingen met betrekking tot de energiecrisis zorgen ervoor dat steeds meer kerkgebouwen de deuren sluiten. De landelijke Open Kerkendag wil zoveel mogelijk mensen op een open en ongedwongen manier kennis laten maken met kerkgebouwen, ongeacht denominatie of (her)bestemming. Door deze te leren kennen ontstaat waardering. Waardering is de grondslag onder een gezamenlijke inzet en betrokkenheid bij de toekomst van gebouwen met een rijke geschiedenis.

Themajaar kerkinterieurs

Tijdens de landelijke Open Kerkendag 2023 ligt de nadruk op de interieurs van de kerken. Deze zijn onnoemelijk rijk, inspirerend en spannend waar het gaat om kunst en cultuur. Op geen enkele andere plaats, in geen enkel ander gebouw tref je zoveel waardevols aan. Tijdens de Open Kerkendag kunnen de bezoekers kennismaken met deze schatten in een omgeving van rust en een gevoel van eeuwen.

Activiteiten

De Dorpskerk van Oostkapelle, waarvan de toren in de zomermaanden kan worden beklommen.

Kerken kunnen tijdens de Open Kerkendag ook activiteiten ontplooien, zoals rondleidingen, het beklimmen van de kerktoren, een expositie, muziek, een fietstocht langs verschillende deelnemende kerken, kortom, alles is mogelijk.

Deelnemen

Als u met uw kerk wilt meedoen aan de Open Kerkendag kunt u zich hier opgeven. Voor deelnemende kerken is promotiemateriaal beschikbaar, als flyers en posters.

Voor Zeeland hebben zich inmiddels aangemeld de H. Willibrordusbasiliek in Hulst, de Petrus- en Pauluskerk in Middelburg en de OLV-kerk in Vlissingen.

Meer informatie: www.openkerkendag.nl