Dominee Harinck 60 jaar predikant

KAPELLE – Dominee Cor Harinck hoopt op maandag 26 september 2022 te herdenken dat hij zestig jaar in het ambt staat. Dat meldt Gomarus, de Kerkbode van de Gereformeerde Gemeenten in de classis Middelburg.

Ds Harinck.

De op 9 april 1933 in Goes geboren jubilaris groeide op in een onkerkelijk milieu. Zijn vader was overtuigd lid van de SDAP, een van de voorlopers van de PvdA. Via persoonlijke contacten kwam hij uiteindelijk in de kerk terecht.

Dominee L. Rijksen bevestigde Harinck op 26 september 1962 als predikant van de Gereformeerde Gemeente (GG) in Utrecht. Op 6 februari 1971 deed hij intrede in Franklin Lakes (VS). Daarna volgenden de gemeenten in Dordrecht (12 juli 1971), Oostkapelle (22 december 1982), Houten (15 juni 1993) en Terneuzen (6 juni 2000). Woensdag 8 oktober 2003 ging hij met emeritaat.

Cor Harinck was auteur van meer dan dertig boeken, waaronder ‘Onderwijzing in de Christelijke leer’ (verklaring van de Heidelbergsche Catechismus), ‘De Heere is mijn Herder’, ‘De Geestesgaven’, De zekerheid van de zaligheid’ en ‘De toeleidende weg’.  Het laatste schreef hij toen hij predikant was in Terneuzen. Ds. Harinck keerde zich daarin tegen de verstarring in de prediking die volgens hem optrad binnen zijn kerkverband.

Nog altijd gaat dominee Cor Harinck tweemaal per zondag voor in een dienst van zijn kerkverband. Bijzonder is dat ook zijn op 14 augustus 2003 overleden broer Frans als predikant de GG diende. Daarnaast volgde zoon Wouter dezelfde weg. Hij was onder meer  verbonden aan de gemeente Kapelle-Biezelinge.