Draaginsigne voor 36 jaar koster zijn

SEROOSKERKE (W) – Afscheid na zesendertig jaar trouwe dienst als koster van de kerk(en) in Serooskerke. De Protestantse gemeente Serooskerke (W) vond dat zo bijzonder dat zij mevrouw Lia Louwerse zondag 30 mei 2021 flink in het zonnetje heeft gezet, hoewel dit noodgedwongen door alle beperkende coronamaatregelen met een half jaar is vertraagd.

Bram Abrahamse

Kerkenraadsvoorzitter Bram Abrahamse spreekt Lia Louwerse toe.

Na de morgendienst in de Petruskerk, die tot het ‘coronamaximum’ gevuld was met familie en vrienden, sprak kerkenraadsvoorzitter A.P. (Bram) Abrahamse Lia Louwerse toe. Hij memoreerde haar 36 jaar toegewijde arbeid en wat daar zoal bij kwam kijken. Lia Louwerse (geboren 2 september 1954 in Vrouwenpolder) begon op 1 november 1984 haar werkzaamheden als koster in de toenmalige Gereformeerde Petruskerk. Na het samengaan met de Nederlandse Hervormde kerk in 2002 nam zij ook weer de kostertaak op zich, tijdelijk bijgestaan door haar man Rinus.

Zij maakte gedurende al die jaren vier predikanten en vele kerkenraadsleden en  -voorzitters mee, bekommerde zich na de samenvoeging een tijdlang om twee kerken (de Petruskerk en de Johanneskerk), maakte de renovatie (en de daarmee gepaard gaande extra drukte) van de Johanneskerk mee en heeft ontelbare kopjes koffie geschonken. In een interview voor het kerkblad zei ze ‘het klaarstaan voor mensen de mooie kant van het beroep te vinden’. Het zorgende aspect gaf haar veel plezier en voldoening. Voor haar toewijding en noeste inzet voor de kerk, waarvoor de gemeente haar zeer erkentelijk is, ontving zij de VKB-draaginsigne in goud. (Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de PKN)

Na het toespraakje van Bram Abrahamse speldde haar echtgenoot Rinus haar – in verband met de vereiste gepaste afstand – de onderscheiding op. Ook ontving zij de daarbij horende speciale oorkonde en een bos bloemen. Lia zal wanneer nodig nog bijspringen als koster. Daarnaast is ze nog secretaris van de commissie missionaire arbeid binnenland.

Rinus Louwerse speldt de gouden onderscheiding op bij zijn vrouw Lia.


De onderscheiden Lia met haar speciale oorkonde.