Ds. C. van den Berg (60) van Ouddorp overleden

OUDDORP – Dominee C. (Cornelis) van den Berg van de hervormde gemeente in Ouddorp is dinsdag op 60-jarige leeftijd overleden. Ds Van den Berg was al geruime tijd ernstig ziek, maar tot enkele weken geleden nog altijd aan het werk, zijn roeping getrouw.

Ds C. van den Berg

Cornelis van den Berg werd op 12 mei 1959 geboren in Westergeest. Na zijn studie in Utrecht diende hij in Leerbroek (1983), Katwijk aan Zee (1988), Nieuw-Lekkerland (1992), Grand Rapids (PCR) (1997), als zendingspredikant in Zuidoost-Azië en Roemenië (2001) en als laatste de hervormde gemeente van Ouddorp (2012).

De predikant studeerde van 1997 tot 2000 aan het Calvin Theological Seminary in Grand Rapids (VS), waar hij de Providence Reformed Church diende. In Philadelphia (VS) promoveerde hij op het missiologische onderwerp ‘Compassion of Christ in the Asian Context’.

Zijn laatste standplaats in Ouddorp was een parttime baan, waardoor hij ook opnieuw voor de GZB (Gereformeerde Zendingsbond) kon werken. Elk jaar maakte hij met zijn gezin vier reizen met een omgebouwde touringcar naar Roemenië om gevangenissen te bezoeken en les te geven aan het theologisch instituut van de Hongaars Gereformeerde Kerk, met als zetel Cluj Napoca. In de jaren dat hij werkte in Leerbroek, Katwijk aan Zee en Nieuw-Lekkerland maakte hij zijn eerste reizen al naar het Oostblok om daar predikanten en voorgangers te bezoeken en te bemoedigen. Toen Roemenië de grenzen eenmaal openstelde bezocht hij driemaal per jaar gevangenissen in dat land.

Tijdens zijn eerdere werk voor de GZB in Zuidoost-Azië was hij elf jaar lang een soort tentenmaker. Christen zijn is er niet verboden, maar expliciet zending bedrijven is dat wel in deze regio. Daar schreef hij indertijd het volgende over: ,,Als tentenmakers was het ons verlangen dat mensen in onze omgeving het ware geluk zouden vinden. Door onze uitstraling, werkhouding en gesprekken. Zo zijn meer buitenlanders bezig, in ontwikkelingsprogramma’s, aidspreventie, in het zakenleven. Als tentenmaker ga je niet revolutionair te werk. Je straalt juist uit dat het christendom niet uit is op revolutie, maar op ware harmonie en blijdschap.’’

Van den Berg, die door Charles Chen in China werd geïntroduceerd en door de GZB uitgezonden, ging regelmatig voor in de internationale gemeente van Kunming, maar evangelieverkondiging onder het Chinese volk was voor hem onmogelijk. Hij hield zich vooral bezig met het opzetten en begeleiden van sociale projecten en het leggen van contacten en  was er betrokken bij de oprichting van scholen en de realisatie van een weeshuis voor gehandicapte weeskinderen. Het gezin Van den Berg heeft in Azië twee zwaar gehandicapte kinderen geadopteerd.

Ds Van den Berg wordt maandag 9 december begraven in Hedel. De rouwdienst in de hervormde kerk in Ouddorp begint om 10.30 uur.