Ds Dick ter Horst: Hele goede herinneringen aan ‘mijn’ gemeenten

door Margreeth Ernens

HELLEVOETSLUIS – ,,Het was even wennen aan het idee om met pensioen te gaan, want ik hou van mijn werk. Ik heb dan ook hele goede herinneringen aan alle gemeenten waar ik heb gewerkt.’’ Ds Dick ter Horst, predikant van de Protestantse gemeente Hellevoetsluis kijkt met plezier terug nu hij met emeritaat gaat.

Ds Dick ter Horst.

Dick ter Horst werd op 14 juli 1956 geboren in het Gelderse Aalten. Na de middelbare school studeerde hij fysische techniek aan de Hogere Technische School. Al in zijn stagejaar aan de RU in Groningen begon hij te twijfelen aan deze keuze. Hij maakte de opleiding wel af, maar koos vrij snel daarna voor de studie theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit. Bij de Stichting Contextueel Pastoraat in Nederland deed hij een postacademische opleiding. Verder volgde hij aan de RU in Nijmegen een opleiding Geestelijke Begeleiding. ,,Ik heb nooit spijt gehad, dat ik van loopbaan ben veranderd, ik kijk echt met veel plezier terug’’, zegt de predikant.

 

Samen dienen

In september 1991 werd hij als predikant bevestigd in Drijber-Westerbork. Daar was hij ook deputaat catechese voor de Latijns Amerika-sectie vanuit de classis Meppel. In september 1997 volgde Rijsoord (GKN) als standplaats en in september 2008 werd hij predikant in Hellevoetsluis. In Rijsoord en Hellevoetsluis diende hij samen met zijn vrouw ds Tineke Flim. Ds Flim staat tegenwoordig in Monster als predikant.

Omdat ds Ter Horst in deeltijd werkte, was hij daarnaast pastoraal werker. Zo verleende hij twee periodes bijstand in het pastoraat van de Protestantse gemeente Rotterdam-noord (wijkgemeente Schiebroek), in de gemeenten Zuidland en Sommelsdijk en in de Exodusgemeente op Goeree-Overflakkee. ,,Mijn hart ligt wel in de gemeenten zelf, werken met kringen en mensen.’’

Tijdens zijn predikantschap in Hellevoetsluis was ds Ter Horst ook lid van de regiegroep Ring Haringvliet. ,,Helaas ligt dat momenteel een beetje stil. Ik ben formeel nog wel lid, maar ik stap er eerst even uit. Daarna pak ik het misschien nog wel weer op.’’

Docent wiskunde

Zijn eerste vak van ingenieur kon hij toch uitoefenen toen de Hogeschool Rotterdam een tekort aan een docent statistiek had en via een gemeentelid een beroep op hem deed. ,,Dat was heel leuk om te doen naast mijn predikantschap. Drie jaar lang was ik op de woensdagen docent wiskunde/statistiek. Heel anders, maar heel leuk.’’

Ds Ter Horst ziet als hoogtepunten in zijn loopbaan de uitwisselingen met buitenlandse kerken. ,,In mijn vorige gemeente Rijsoord was dat met de Rwandese kerk, in Hellevoetsluis met de Engelse kerk. En verder vind ik het fijn om samen met anderen de eredienst voor te bereiden voor feestdagen. Waar ik ook veel van heb genoten waren de ambtsdragersdagen: een soort ‘teambuilding’ die inhoudelijk, ontspannend en samenbindend was.’’

Twee kanten

De coronatijd was ook voor de predikant van Hellevoetsluis een moeilijke tijd. ,,Het valt niet mee om pastoraat via de telefoon te doen. Het gaat wel, maar er gaat niets boven een fysieke ontmoeting natuurlijk. Corona nam ook veel vaart uit het kerkelijk leven. Hoewel, het heeft ook wel wat gebracht, want sindsdien hebben we digitale aansluiting in de kerk. Daar hebben we veel positieve reacties op gehad. Er blijken veel mensen te kijken via hun scherm, er loggen regelmatig ook meer mensen in dan vroeger. Ook zieken, die eigenlijk geen contact met de kerk hadden, voelen zich via de uitzendingen meer betrokken. Maar er zijn in de kerk wel minder aanwezigen.’’ Hij haalt even de krant aan, die afgelopen week meldde dat de neergang van het ledental van de kerken is gestopt. ,,Dat is goed nieuws natuurlijk, ik denk dat er misschien in coronatijd een versnelling was in terugloop, maar het blijkt dat mensen het ook weer hebben gevonden. Het heeft twee kanten, ik kan me er wel iets bij indenken.’’

Gaat hij nog iets leuks doen als gepensioneerde? ,,Mijn hobby’s zijn muziek en sport, maar ik weet niet of dat nog iets wordt’’, zegt hij lachend. ,,Het is goed om een punt te zetten, het gaat natuurlijk allemaal minder snel dan toen ik 30 was. Na mijn emeritering wil ik wel nog het nodige doen, zoals vrijwilligerswerk. We zullen zien.’’

De Protestantse gemeente Hellevoetsluis neemt op zondag 14 mei afscheid van haar predikant. De dienst in de Petrakerk begint om 14.00 uur.