Ds Egbert Rietveld verwerkte het verlies van zijn vrouw door het schrijven van gedichten

door Margreeth Ernens

VLISSINGEN  – Je vrouw in de bloei van haar leven verliezen aan Alzheimer, en uiteindelijk door euthanasie aan de dood. Wat doet zoiets met je? Ds Egbert Rietveld (1956) van de Protestantse gemeente Schouwen aan Zee schreef zijn persoonlijke ervaringen op om alles te verwerken. Vrijdag 10 september wordt in de Wandelkerk in Middelburg zijn gedichtenbundel Dichter van leegte, in dagen vol van gemis, gepresenteerd.

,,Ik heb de bundel spontaan geschreven, als poëtisch dagboek voor mezelf, tijdens drie jaar verwerking. Mijn vrouw leed aan Alzheimer en koos uiteindelijk bewust voor euthanasie. Die ervaringsweg van ons laat zien dat het een begaanbare weg is, hoe verdrietig ook.’’

Ds Egbert Rietveld.

De predikant gaf de bundel in eerste instantie aan familie en vrienden en zocht daarna de publiciteit via enkele NCRV-uitzendingen van De Verwondering met Jacobine Geel. ,,Ik laat in alle openheid dat proces zien omdat het veel mensen bezighoudt.’’ Hij las een van zijn gedichten ook voor in het programma en kreeg daarop de vraag of het boek ook te koop is. Daarom werd het wat breder aangepakt, met als resultaat de bundel die er nu ligt. ,, In het boek staat niet zozeer háár verhaal centraal, maar de teksten staan op zichzelf en kunnen van waarde zijn. In mijn voorwoord geef ik dat ook aan, waaróm ik dat schrijf en wat het doet in zo’n ingrijpend proces. Ook het nawoord geeft aan dat het vooral om het schrijven gaat. Door zo’n drieluik wordt het iets nieuws.’’

Presentatie

De boekpresentatie op vrijdag 10 september 2021 in de Wandelkerk in Middelburg begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). ,,Het zal geen dor verhaal achter de microfoon worden, want mijn vriend en collega, ds Chris Kors uit Middelburg, zal mij inleiden en interviewen.’’ Kleinkunstenaar Adrie Oosterling uit Groede levert enkele muzikale bijdragen. Na de presentatie (rond 20.30 uur) kan met een hapje en een drankje worden nagepraat. De bundel kan dan ook worden gekocht, desgewenst gesigneerd door de auteur.

Dichter van leegte van Egbert Rietveld is vanaf 10 september overal verkrijgbaar. Uitgever is Elikser uit Friesland, ISBN-nummer 9789463653596, prijs om en nabij de twintig euro.