Ds Esther Veerman-Renkema (55) overleden

BROUWERSHAVEN-ZONNEMAIRE – Ds mw J.E. Veerman-Renkema, oud-predikant van Brouwershaven-Zonnemaire, is maandag 13 mei 2024 op 55-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Sliedrecht.

Jacqueline Esther Renkema werd op 17 juli 1968 geboren in Grootegast. Na haar studie in Kampen werd zij in 2000 predikant van de Gereformeerde Kerk in Brouwershaven en Zonnemaire. In 2005 ging zij met vervroegd emeritaat.

Ds Veerman-Renkema kampte jarenlang met een broze gezondheid. Zij was gehuwd met ds Alexander Veerman, predikant van de Gereformeerde Kerk in Sliedrecht.

In 2011 deed Esther Veerman als kunstenares mee aan een internationale tentoonstelling in New York. Daarna is ze zelf tentoonstellingen gaan organiseren in Nederland en van daaruit heeft zij stichting Kunst uit Geweld opgericht. Overal in het land hield ze exposities met lotgenoten.

Veel initiatieven die ze ontplooide, kwamen voort uit haar jeugd, waarin ze zelf slachtoffer was van huiselijk geweld en seksueel misbruik. Ze publiceerde haar levensverhaal in het boek ‘Kracht uit geweld. Trauma in beeld door lotgenoten’. Het uitbrengen van het boek werd ook weer gecombineerd met een tentoonstelling. Esther Veerman bood mensen graag een podium om hun verhalen van geweld met elkaar en de wereld te delen. Daarnaast verzorgde ze samen met haar man Lotgenoten-thema-avonden voor mensen die te maken hadden met huiselijk geweld en seksueel misbruik.

Esther Veerman-Renkema is zaterdag in besloten kring begraven.