Ds Janneke Herweijer vertrekt naar Kloetinge

KLOETINGE – Ds. Janneke Herweijer van de Protestantse Gemeente Schouwen aan Zee, kern Burgh, heeft 1 juli 2020 het beroep aangenomen naar de Protestantse Gemeente Kloetinge. Het is een deeltijdfunctie van 0.6 Fte en de eerste drie jaar zal zij ook 0,1 Fte besteden aan het ontwikkelen van een pioniersplek in Kloetinge.

Ds Janneke Herweijer

Janneke Herweijer (25 juli 1960) studeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Klinisch pastorale Vorming), de Rijksuniversiteit Leiden (Theologie), de Radboud Universiteit Nijmegen (Postdoctorale opleiding Ethiek in de Zorgsector) en deed de kerkelijke opleiding tot predikant bij de Nederlandse Hervormde Kerk.

In 1990 begon zij als hervormd predikant buitengewone werkzaamheden in de classis Middelburg als geestelijk verzorger in verpleeghuis Der Boede in Koudekerke. Vervolgens werkte zij in dezelfde functie in het Drechtstedenziekenhuis in Dordrecht (1996) en in de classis Breda voor de Stichting GGZ Breda (2001).

Na een korte onderbreking van april 2004 tot september 2005 ging zij vervolgens als predikant met bijzondere opdracht aan de slag als geestelijk verzorger in Verpleeghuis Margriet in Nijmegen. In maart 2008 verbond zij zich als predikant (parttime) aan de protestantse gemeente Bemmel. Van april tot september 2016 was zij interim predikant van de Vloedschuurgemeente in Heteren, waar zij crisispastoraat en specifieke aandacht voor de middengeneratie (30-50-jarigen) onder haar hoede had.

Sinds september 2016 was zij (parttime) predikant van de hervormde gemeente Burgh, dat samen met Haamstede, Renesse, Noordwelle en Scharendijke sinds april 2019 een samenwerkingsverband vormt onder de naam Schouwen aan Zee.

In Burgh vervulde zij in 2016 de vacature die in april 2015 ontstond door het vertrek van ds Maarten Diepenbroek naar Woerden.

In Kloetinge volgt ds Herweijer ds Jacoline de Koe op die sinds 2019 als geestelijk verzorger in het Admiraal de Ruyterziekenhuis werkt.

Pioniersplek

Ds Herweijer zal zich in Kloetinge (met steun van de landelijke Protestantse Kerk) ook bezig houden met het ontwikkelen van een pioniersplek, een nieuwe vorm van kerkzijn, voor mensen die niet naar een kerk gaan. Daarbij wordt veel geluisterd naar wat er speelt, er wordt gewerkt vanuit gedeeld geloof, met als doel duurzame gemeenschapsvorming. Pioniersplekken kunnen allerlei vormen hebben. In een café verhalen uit de Bijbel bespreken; een kledingruilwinkel; ouders die samen met hun kinderen zingen en knutselen; een klooster nieuwe stijl; een netwerk van jongeren. Tegelijk hebben al die pioniersplekken eenzelfde verlangen: een netwerk of gemeenschap vormen waar mensen kunnen ontdekken dat God liefde is en nabij wil zijn. Zonder het mensen op te dringen kunnen zij op die manier de waarde van het christelijk geloof ontdekken. (Klik hier voor meer informatie over pioniersplekken)

Tags: