Ds Jörg Buller terug naar Zeeland

MIDDELBURG-DRIEWEGEN-ELLEWOUTSDIJK-OVEZANDE – Ds J.B.O. Buller van de Gereformeerde Kerk in Zuidhorn komt terug naar Zeeland. Hij gaat parttime aan de slag in het ouderenpastoraat van de Nieuwe Kerkgemeente in Middelburg en als deeltijdpredikant in de Protestantse Gemeente Driewegen-Ellewoutsdijk-Ovezande (DEO).

Jörg Berndt Olle Buller (5 april 1961) volgt in DEO Arie van der Maas op, die in september 2018 classispredikant in de Delta-regio werd.

Opgevoed in de Rooms-katholieke kerk in Duitsland, kwam Buller door klasgenoten in aanraking met een Lutherse gemeente. Daar werd hij ook lid van. Tijdens een studiejaar in de Zuid-Franse stad Montpellier werkte hij mee in het cathechisatieteam van de Eglise Reformée de France, een gereformeerde kerk. Voor zijn afstudeerproject en scriptie voor het kerkelijk examen verbleef hij verschillende korte periodes in enkele orthodoxe kloosters.

Na een periode als vicaris in de Duitse kerk in Amsterdam, werd hij in 1997 Luthers predikant in Pekela, Stadskanaal-Wildervank-Veendam en Winschoten. In 2000 is ds Buller vertrokken naar de Evangelisch Lutherse gemeente in Zeeland. waar hij als predikant diende in Groede-Middelburg-Vlissingen. Hij werkte daar intensief samen met collega’s van andere geloofsgemeenschappen. Daarover zei hij zelf: ,,Ik heb ervaren dat er in elke traditie en stroming waardevolle elementen zijn die het geloof kunnen verdiepen. Daarom sta ik open voor verschillende wijzen van geloofsbeleving en voel ik me thuis in een pluriforme en gastvrije geloofsgemeenschap.’’

In 2005 werd hij als predikant met bevoegdheid ontheven uit het ambt. Hij vertrok naar Castrolanda in Brazilië, een gemeente van Noord-Nederlandse emigranten, waar hij predikant werd in de Gereformeerde Kerk. Vanaf 2011 diende Buller in deeltijd de Gereformeerde Kerk Zuidhorn.