Ds L.H. Oosten, mede-oprichter Reformatorisch Dagblad, overleden

SINT ANTHONIEPOLDER – Ds L.H. Oosten, oud-predikant van onder meer Sint Anthoniepolder, is maandag 6 december 2021 op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Driesum (F) overleden.

Ds L.H. Oosten

Louis Harm Oosten (4 december 1940) werd geboren in Driebergen-Rijsenburg. Zijn vader was een Fries, zijn moeder kwam uit een behoudend room-katholiek gezin uit Duitsland. Oosten ging aanvankelijk op zijn zestiende werken, maar besloot wat later theologie in Utrecht te gaan studeren. Op Hemelvaartsdag 1975 deed hij als kandidaat intrede in de hervormde gemeente Wouterswoude. Op Hemelvaartsdag 1984 verbond hij zich aan de hervormde gemeente van Hedel, waarna hij in 1992 aan de slag ging in Sint Anthoniepolder. In 2006 ging ds Oosten met emeritaat en nam hij op Hemelvaartsdag afscheid van deze laatste gemeente.

De predikant was in 1971 één van de oprichters van het Reformatorisch Dagblad. Het initiatief daartoe werd in 1966 geboren op de kiesvereniging van de SGP in Driebergen. ,,Dat kwam mede doordat tijdens de polio-epidemie in die jaren het reformatorisch volksdeel als bespottelijk en achterlijk werd voorgesteld’’, zo vertelde ds Oosten eens in een interview. Hij was daarnaast onder meer bestuurslid van de Stichting Evangelisatie Limburg en van de Stichting Reformatorische Publicatie (SRP), de ‘waakhond’ van de Erdee Media Groeg (EMG)

Na zijn afscheid van Sint Anthoniepolder ging ds Oosten in het Friese Driesum wonen, waar hij zijn kerkhistorische studies voortzette. Zo schreef hij het boekje Vrije Friezen voor de Artiosreeks, Rijer Pothoven – uit het leven van een eenvoudig en sierlijk christen, Van Rome naar Jeruzalem en Een gouden kleinood.