Emmaüskerk Middelharnis straalt weer!

MIDDELHARNIS – De gereformeerde Emmaüskerk in Middelharnis is grondig opgeknapt. Het markante gebouw kreeg een schoonmaakbeurt, werd opnieuw in de verf gezet en is hier en daar gerestyled. Vrijwilligers werken samen met een bedrijf om te zorgen dat het tentvormige gebouw – dat herinnert aan de tent van de samenkomst tabernakel – de komende jaren weer kan stralen.

Ook het mediasysteem is up-to-date gebracht voor uitzendingen met beeld en geluid. Binnenkort wordt de kerk voorzien van een nieuw mechanisch ventilatiesysteem, zodat ook in de Covid-19-tijd de lofzang gaande kan worden gehouden en daar is de gemeente dankbaar voor.

Eén van de opvallendste vernieuwingen is aangebracht op het front bij de ingang. Rechts en links van de kerkdeuren prijken op de ramen twee afbeeldingen. Rechts is het logo van de Protestantse Kerk in Nederland te zien, links de beroemdste icoon ter wereld: de icoon van Rublev uit 1410.

Rublev was een Russische kunstenaar uit de 15e eeuw. De icoon verbeeldt drie mannen / engelen die bij aartsvader Abraham op bezoek komen (Genesis 18). Een andere uitleg is dat het de drie Emmaüsgangers zijn die met Jezus aan tafel zitten. Het kan ook worden gezien als de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, die aan tafel zitten. Op de tafel staat een kelk wijn, die bij het avondmaal wordt gebruikt. De kring van de Vader, de Zoon en de Geest is niet gesloten maar open naar voren. Dat houdt in dat het zogenoemde ‘verdwijnpunt’ niet in de afbeelding zit, maar bij de kijker. Die kijker ‘staat’ er dus ook op, de icoon komt naar de kijker toe. Er wordt gezegd dat Rublev dat in de icoon heeft benadrukt door een (verloren gegaan) spiegeltje te plaatsen op het tafelkleed dat naar beneden hangt. De kijker ziet zichzelf dan aan tafel met de goddelijke Drie-Eenheid en wordt als het ware uitgenodigd binnen te treden en mee te doen aan de liefdesrelatie die er is tussen de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Samen met het ‘Chi-Rho’-teken (de eerste twee Griekse letter van Christus) boven op het dak van de kerk maakt dit icoon duidelijk waar de Emmaüskerk voor staat: een gemeente die de liefde van de Drie-Enige God viert.

Klik hier voor een uitvoerige beschrijving van de icoon.