En daar gaan ze! Op naar een mooie vakantie!

door Margreeth Ernens

MIDDELBURG – Zaterdagmiddag was het dan eindelijk zover: 43 ouderen uit heel Zeeland stapten in Middelburg en Zierikzee onder begeleiding van 28 vrijwilligers in de bussen die hen naar Doorn brachten, voor een week onbezorgde vakantie in Nieuw Hydepark. Er heerste een jolige schoolreisjessfeer toen de bus onder een waterig zonnetje keurig op tijd Middelburg verliet. De laatste Zeeuwse vakantieweek in deze vorm was ruim twee jaar geleden.

vlnr Henny Donk, Bora de Pooter en Suzie Jansen.

Een van de gasten is mevrouw Bora de Pooter (85) uit Zaamslag, die al voor de achtste keer mee gaat. ,,Ik ga vooral voor het gezelschap en de leuke uitjes.’’ ‘Veteraan’ Suzie Jansen gaat al voor de 24ste keer mee als begeleidster. ,,Tja, ik ben de vrijwilliger die het vaakst is meegegaan, bij de 25ste keer stop ik, dan is het mooi geweest.’’ Suzie weet als geen ander natuurlijk waar ze met de gasten leuk kan winkelen tijdens de vakantie. ,,En lekker eten!’’ Suzie ging ook al mee toen de vakantieweek nog in het oude Rooseveltpark werd gehouden. ,,Dat was hier en daar behelpen, in Nieuw Hydepark heeft iedereen een eigen kamer met badkamer.’’ Begeleider Henny Donk: ,,Het voelt als echt vakantie, voor iedereen.’’

Ineke Marijs en Joop Eshuis.

Ineke Marijs uit Middelburg (‘om precies te zijn Dauwendaele, ’t is daar niet overal slecht hoor’) ging 15 jaar lang mee als vrijwilliger, maar nu ze aan een rolstoel is gebonden, vindt ze het fijn om voor het eerst als gast mee te gaan. Ook zij verbleef ooit in het Rooseveltpark als begeleider. ,,In Hydepark is veel luxe, maar het Rooseveltpark had ook wel iets. Je went aan alles hoor! Dit is echt vakantie voor mij.’’ Joop Eshuis uit Middelburg gaat voor de eerste keer mee met de vakantiereis. Daar is iedereen heel blij mee, want hij kan goed orgel spelen en vindt het leuk om tijdens het zingen te begeleiden. ,,Zingen zonder begeleiding is maar niets, heel blij dat Joop meegaat’’, werd door velen gezegd. Joop heeft zijn muziekboeken bij zich. ,,Als ze dat willen, speel ik wel hoor!”

Verrassing

Ook de kinderen in Bruinisse maakten een leuke welkomstcadeautje voor de vakantiegangers.

In Nieuw Hydepark wacht de vakantiegangers een kleine verrassing op hun kamers: kinderen van de protestantse gemeenten in Bruinisse, Zierikzee, Wemeldinge, Middelburg en een diaken uit Krabbendijke hebben welkomstcadeautjes gemaakt, zodat de gasten zich meteen thuis voelen.

Onder de vrijwilligers zijn behalve zorgmedewerkers ook mensen die hand- en spandiensten verrichten, zoals keukendienst. Op het programma staan wandelingen en fietstochten door de bossen, een dagje winkelen in Veenendaal, een leuk uitje, een bezoek aan een museum en een verwenochtendje voor de dames, terwijl de mannen in het café van Hydepark even onder ons kunnen zijn. Nieuw Hydepark ligt midden in de bossen en nu de herfst is ingetreden, kleuren de bomen prachtig, volop genieten dus. Op woensdag is het bezoekmiddag voor familie en vrienden.

Er gaat ook een dik pak Zeeuws Weerzien-kranten mee naar Doorn, de gratis uitgave voor ouderen met elke keer een ander thema, zodat de vakantiegangers heerlijk over vroeger kunnen praten.

Dominee Piet

Ds Piet de Graaf uit Kruiningen vergezelt het gezelschap als pastor. Hij leidt de zondagse kerkdienst en de vesper. Maar er is ook gelegenheid om bij dominee Piet op de koffie te gaan.

Deze vakantieweek is bedoeld voor Zeeuwse ouderen, die door hun leeftijd en/of lichamelijke beperking niet meer zelfstandig op vakantie kunnen gaan. De week wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van verschillende gemeenten en diaconieën in de classis Delta, het Fonds Porrenaer van de classis Delta, Spar Brouwershaven, YourSurprise in Zierikzee en de Stichting Verhage-Wesdorp.

We wensen de vakantiegangers en hun begeleiders een fijne week met mooi weer in Doorn!

Inpakken …

… en wegwezen!