Expositie Zierikzee eert Bijbelillustrator Kees de Kort

ZIERIKZEE – Het Stadhuismuseum Zierikzee exposeert tot en met 29 mei 2023 illustraties uit de Kijkbijbel van de onlangs overleden Kees de Kort, die wereldwijd een van de meest verkochte Nederlandse illustratoren is.

Eerder was de tentoonstelling, samen met iconen, al in 2021 te zien in het Stadhuismuseum, maar door de beperkende coronamaatregelen werd die vroegtijdig gesloten. Bij de heropening van de expositie, woensdag 21 december 2022, spraken onder anderen Karin van den Broeke, voorzitter van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en SGP-wethouder Paula Schot.

Karin van den Broeke vertelde eerder die dag in het radioprogramma Zeeland wordt Wakker aan Remco van Schellen wat er zo bijzonder is aan de tekeningen van Kees de Kort. ,,Generaties zijn ermee opgegroeid. Kees de Kort illustreert geen verhaal, maar vertelt het verhaal in de tekening. Het is eenvoudig en kleurrijk werk, waarin je meteen ziet over welk Bijbelverhaal het gaat. Kees de Kort wordt ook wel de Dick Bruna van de Kinderbijbel genoemd, omdat hij dezelfde eenvoud en expressie heeft.’’

Iconisch werk

Jozef en Maria op weg naar Betlehem, illustratie uit de Kijkbijbel van Kees de Kort © Kees de Kort

Het Stadhuismuseum van Zierikzee is niet zomaar gekozen voor de tentoonstelling, volgens Van den Broeke. ,,De mensen hier kennen hem. Zijn werk is iconisch en hier hangt het nu letterlijk naast de traditionele iconen. Dat hele directe doet iets met mensen, en dat is mooi om te vergelijken. Er zijn veel thema’s in te herkennen als oorlog, honger, ziekte en slavernij. De Kort laat zien hoe je op een simpele manier een veelzeggende tekening kunt maken.’’

De tentoonstelling van de tekeningen van Kees de Kort, samen met traditionele iconen, is een productie van het Bijbels Museum en het Iconenmuseum in Kampen. Beide kunstsoorten brengen belangrijke christelijke verhalen tot leven. Door ze naast elkaar te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen zichtbaar.

De Kort ontving voor het maken van de Kijkbijbel in 1995 de Spaanprijs en in 1999 de Pluim van de maand. Er werden in Nederland 3 miljoen exemplaren van de serie en de Kijkbijbel verkocht en ze werden in circa honderd talen vertaald. In 2013 kreeg De Kort de UBS Lifetime Achievement Award van de Wereldbond van Bijbelgenootschappen voor zijn verdiensten op het gebied van Bijbelillustraties. In 2015 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Jezus is geboren, illustratie uit de Kijkbijbel © Kees de Kort