Fiets rond je eigen Bijbel in het spel Rondje Bijbel

HAARLEM – Wielrenners en de Bijbel, wat hebben die met elkaar gemeen? Ontdek het in het nieuwe gezelschapsspel Rondje Bijbel van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG), waarin wielrennen en de Bijbel bij elkaar komen. Het spel daagt de spelers uit om de Bijbel op een nieuwe manier te (her)ontdekken.

Rondje BijbelAl die feitjes in de Bijbel zijn lastig om te onthouden. Het spel kan daarbij een handje helpen. Cultuurtheoloog Frank Bosman legt in het artikel Hoe christelijk is de koers? (Tertio, 9 juni 2021) de link tussen de Bijbel en het wielrennen. Naar aanleiding van de lancering van Rondje bijbel (volgende maand) schreef hij ook een blog over dit onderwerp. ‘God fietst op een versnellingloze tandem, iedereen die moe of gewond is kan achterop springen en er wat kilometers op verhaal komen’ schrijft Bosman.

Thema’s

Het gezelschapsspel kent acht verschillende thema’s met bijbelfragmenten. Daarbij komen onder meer aan bod op weg gaan, de eerste kerk, parabels, liefde en kinderbijbelhits. Je eigen bijbel heeft in het spel een centrale plek en je bent zelf de ploegleider van een Bijbelse wielerploeg. In een bijzondere wielerwedstrijd strijden de ploegen vol Bijbelse figuren samen om de Gouden Trui. De open vragen die de deelnemers krijgen, dagen uit om iets te delen over wat het Bijbelfragment met je doet, waardoor de Bijbel de deelnemers in beweging zet. In twee rondes wordt zo langs berg- en dalkaarten rond je eigen Bijbel gefietst. Als beloning voor het gezwoeg geeft een Mannamanna-kaart de renner een duwtje in de rug. Halverwege is een rustdag ingelast en aan het eind van de race een eindsprint.

Rondje Bijbel Gouden Trui‘De Bijbel open’ is een belangrijke doelstelling van het NBG. Rondje Bijbel geeft op een vrolijke manier impulsen om met de Bijbel aan de slag te gaan, voor jong en oud. Het spel werd dan ook ontwikkeld in samenwerking met IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen. Het spel kan worden gespeeld samen met het gezin, gezellig met vrienden, bij de jeugdvereniging of in de klas: Rondje Bijbel is geschikt voor elke omgeving

Wilt u op de hoogte gebracht worden wanneer het spel beschikbaar is? Schrijf u dan in via deze link!

Bron: Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap