Gratis boek over Prediker van Heleen Pasma

LEIDERDORP – De kans is groot dat u rond Oud en Nieuw een preek heeft gehoord uit het boek Prediker (in het Hebreeuws: Kohèlet). Over de kringloop van de tijd en de natuur: alles gaat maar door, zonder dat er ooit werkelijk iets nieuws is.

Heleen Pasma.

De voor velen in Zeeland bekende Heleen Pasma uit Leiderdorp ging voor haar nieuwste boek ‘BELLEN en BLAZEN, zin zoeken met Prediker’ op zoek naar de vreugdevolle boodschap van dit Bijbelboek. Het resultaat is een vertolking van Prediker in de taal van vandaag, waarin Kohèlet, die Prediker wordt genoemd (‘noem me maar gewoon de Soof’) op zoek gaat naar wijsheid. Uitgangspunt is de plaats die dit Bijbelboek inneemt in de Joodse traditie: Prediker wordt gelezen bij het Loofhuttenfeest (Soekot). De tekst in het boek wordt afgewisseld met vragen en belevenissen van een meisje dat bellen blaast. Het is een verhaal met veel associaties naar andere (Bijbel)verhalen en de rabbijnse traditie.

Omdat het lastig was een uitgever te vinden, stelt de auteur het boek gratis ter beschikking voor wie er belangstelling voor heeft. Door de positieve reacties die ze inmiddels heeft ontvangen, heeft de aanvankelijke teleurstelling (van geen uitgever) inmiddels plaatsgemaakt voor de vreugde van het delen (ook één van de wijze lessen van Prediker!).

Heleen Pasma werkte vele jaren als vrijwilliger in de kerk en de synagoge van Middelburg. Daarnaast gaf ze leiding aan leerhuizen, was ze docent Jodendom van de cursus Theologische Verdieping in Goes, en schreef ze verhalen en gedichten, vooral over Bijbelse figuren die zelden op de voorgrond staan: ‘Een klankkast vol verhalen’, onverwachte ontmoetingen (2011); ‘In de ronding van de tijd’ , gedachten en gedichten (2014); ‘Jemima, dochter van Job’, samen met ds Annemarie Hagoort (2018); ‘Hagar en andere verhalen’, in de schaduw van de Schriften (2018); ‘Het mysterie van JAKOB MINOR’, op weg naar Santiago met de brief van Jakobus (2022).

Download hier het gratis boek ‘BELLEN en BLAZEN, zin zoeken met Prediker’.