GroeneKerkenprijs voor tuinplan Nieuw- en Sint Joosland

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Het plan voor een thematuin rond de dorpskerk in het hartje van Nieuw- en Sint Joosland is één van de vier winnende ideeën van het project ‘Goed voor Duurzame Innovatie’ van GroeneKerken en Maatschappij van Welstand. De aanmoedigingsprijs betekent duizend euro waarmee kan worden gestart om het innovatieve groene plan te realiseren.

Waar nu nog een strak gazon rond de kerk ligt, bloeien straks bloemen, bomen en planten.

De nieuwe tuin rondom de dorpskerk van Nieuw- en Sint Joosland bestaat straks uit verschillende delen, die in elkaar overlopen. Er komt een Tuin van Geloof (de pluk- en smultuin, met verschillende fruitbomen), een Tuin van Hoop (een plek van stilte of van ontmoeting, met banken, grassen, vaste planten en vlinderstruiken), en een Tuin van Liefde met veel bloemen. Daarnaast blijft er plaats om op Koningsdag op het gazon springkussens te plaatsen. Daarvoor wordt aan de Kerkstraat een nieuwe ingang gemaakt.

Jan Zwemer, scriba van de Protestantse gemeente Nieuw- en Sint Joosland kwam vorig jaar met het plan. Inmiddels is er een werkgroep Kerktuin om de plannen te verwezenlijken. Werkgroeplid  Eline van Mourik ontwierp de tuinen. Ook dorpsgenoten Willem Staat en Arjen Westeneng maken deel uit van de werkgroep. Behalve met de aanleg, houdt de werkgroep zich ook bezig met geldwerving om alles te kunnen realiseren.

Groene kerk

Omdat de kerk nu het predikaat ‘Groene Kerk’ krijgt, moet er wel verder worden gedacht. Zwemer denkt daarbij aan klimaat en duurzaamheid, samen met het dorp.

Op 14 maart is er een bijeenkomst voor de dorpsbewoners, waar de tuinplannen worden gepresenteerd. Zwemer hoopt dat het dorp de plannen omarmt en de tuin ook echt ‘van het dorp’ wordt, zodat er straks bij iedereen bloemen uit de kerktuin staan te pronken.

Prikkelen

Met het project ‘Goed voor duurzame innovatie’ wilden GroeneKerken en Maatschappij van Welstand kerken prikkelen om vernieuwend te verduurzamen. ,,Er gebeurt al veel goeds bij kerken op het gebied van verduurzaming, maar wij wilden graag die vindingrijkheid stimuleren om zo een stapje verder te gaan’’, vertelt René van de Kieft van Maatschappij van Welstand. Daarom maakten kerken met de beste ideeën kans op een geldbedrag om hun plan te realiseren.

Verbinding

De winnaars worden door Maatschappij van Welstand en GroeneKerken geroemd om hun brede kijk op duurzaamheid. ,,Ik ben heel trots dat deze kerken verder kijken dan de voor de hand liggende stappen, zoals eerlijke koffie en ledlampen’, zegt Matty van Leijenhorst, projectleider van GroeneKerken. ,,De winnaars maken de verbinding tussen kerk en samenleving en gebruiken daarvoor duurzaamheid als thema. Zo laten ze zien wie ze zijn als kerk en brengen ze zegen voor de buurt.’’

,,Geloof in God als Schepper en de zorg voor Zijn schepping zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door duurzame keuzes te maken, kan een kerkgemeenschap hier uiting aan geven. Zo wordt de kerk ook op dit urgente thema relevant voor de maatschappij’’, aldus Matty van Leijenhorst.