Heldendaad Michiel herdacht

Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder. Afbeelding hangt in Zeeuws maritiem muZEEum

AMSTERDAM – De bevrijding van 26 Hongaarse dominees uit de galeien bij Napels door Michiel de Ruyter is zaterdag 18 februari herdacht bij diens grafmonument in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

„Het is mij aangenaam u te begroeten.” Met deze woorden verwelkomde de zeeheld  op 12 februari 1676 de bevrijde predikanten. Jaarlijks herdenken Stichting Michiel de Ruyter en de Hongaarse ambassade de actie. Dit jaar nam ook het platform Refo500 daaraan deel.

Péter Danku, die als consul de Hongaarse ambassadeur verving, zei volgens het Reformatorisch Dagblad: „De Hongaren zijn admiraal De Ruyter nog altijd dankbaar, en daarom herdenken wij dit met een kranslegging bij zijn graftombe.” De Ruyter geldt in Hongarije als een nationaal symbool voor vrijheid. In de stad Debrecen staat een monument van De Ruyter.

In 1671 werden tijdens de Contrareformatie in opdracht van de keizer van Oostenrijk-Hongarije 42 predikanten gevangen genomen. Zij moesten dwangarbeid verrichten en werden in 1675 naar de galeien verbannen, waar ze als roeier moesten zwoegen. Voor de bevrijding stierven er al 16 aan de doorstane ontberingen.