Help de honger in Afrika te lenigen

UTRECHT – De ergste droogte in meer dan 40 jaar. Dat is de situatie in delen van Ethiopië en Kenia, waar op sommige plaatsen al drie jaar lang geen druppel regen is gevallen. Voor meer dan 13 miljoen mensen dreigt honger. Jurjen de Groot, directeur Kerk in Actie, deed woensdag 10 februari 2022 een dringende oproep aan de kerken om een extra collecte te houden en/of een bijdrage vanuit de reserves te geven. ,,Uw bijdrage betekent voor de inwoners van de getroffen gebieden het verschil tussen leven en dood. Samen zijn we de kerk in actie. Hartelijk dank voor uw betrokkenheid.”

Door de aanhoudende, uitzonderlijke droogte gaan gewassen dood en sterven dieren, met honderdduizenden tegelijk. Volgens de Verenigde Naties is de situatie in de Hoorn van Afrika sinds 1981 niet zo nijpend geweest. Omdat er ook in de komende tijd geen regen zal vallen, wordt het alleen nog maar erger.

Kerk in Actie staat in de startblokken om de getroffen bevolking te helpen met water, voedsel en medicijnen. ,,We installeren tanks om water op te slaan dat met vrachtauto’s zal worden aangevoerd. Aan ernstig ondervoede kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, delen we extra voedsel uit. Ook dieren helpen we met water, voedsel en medicijnen, zij zijn immers voor veel mensen hun inkomstenbron”, zegt Hilda Timmerman, relatiebeheerder voor Ethiopië en Kenia bij Kerk in Actie.

Extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering komen in Afrika steeds vaker voor, en ze worden steeds heviger. En dat terwijl dit continent het minst bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Naast het ledigen van de eerste nood, zet Kerk in Actie zich ook in voor structurelere vormen van hulp in klimaatgevoelige landen als Ethiopië en Kenia. ,,Denk hierbij aan landbouwtraining, bijvoorbeeld op het gebied van snelgroeiende gewassen met kleinschalige irrigatiesystemen”, aldus Timmerman.

U kunt uw bijdrage overmaken via deze link of via rekeningnummer NL 89 ABNA 0457 457 457 o.v.v. noodhulp Oost-Afrika.

Kenia | foto: Jaco Klamer