Herdertjestocht in Axel

AXEL – Voor de achtste keer wordt donderdagavond 22 december de Herdertjestocht door het centrum van Axel gelopen. Een stoet van kinderen met hun ouders/verzorgers, opa’s en oma’s en andere belangstellenden, loopt door het Bijbelse kerstverhaal, waarbij op verschillende plaatsen wordt stilgestaan om te luisteren naar het kerstverhaal: een ruim 2000 jaar oud verhaal dat nog steeds zeer actueel blijkt te zijn.

De Herdertjestocht begint om 18.00 uur bij de Protestantse kerk aan de Kerkdreef (verzamelen vanaf 17.30 uur). Het eindpunt is traditiegetrouw bij zorgcentrum De Vurssche (19.15 uur). De tocht wordt meegelopen door een ‘kerstgroep’, bestaande uit Maria, Jozef, het kindje Jezus en de herders. Kinderen mogen verkleed komen als bijvoorbeeld herder, engel, koning, soldaat enzovoorts. Er zijn eventueel ook verkleedkleren beschikbaar voor de kinderen.

De tocht is een evenement van de werkgroep ‘Samen één Heer’, van de samenwerkende geloofsgemeenschappen in Axel. De route wordt ieder jaar vernieuwd, en krijgt nieuwe elementen uit het kerstverhaal. Er wordt samengewerkt met wisselende (bekende) Axelaars, bedrijven en instellingen.

Door op deze manier ‘door het kerstverhaal te lopen’ komen kinderen op een aansprekende manier in aanraking met de bekende hoofdrolspelers, onder wie Jezus. In woonzorgcentrum De Vurrsche, waar traditiegetrouw de kerststal staat, (het eindpunt van de tocht), genieten de ouderen ook altijd volop van de bekende figuren en kerstliederen, een feest van herkenning voor jong en oud. De tocht is zeker ook bedoeld voor mensen die het bijwonen van een (kerst)dienst een (te) grote stap vinden.