HHK Kruiningen ziet ds Van Vugt vertrekken

KRUININGEN – De Hersteld Hervormde Gemeente (HHK) in Waddinxveen verwelkomt ds J.R. van Vugt uit Kruiningen als haar nieuwe predikant. De gemeente werd vacant nadat ds J.P. Stoel de HHK in 2019 verliet en overstapte naar de Protestantse kerk. (PKN)

Ds J.R. van Vugt

Johan van Vugt (22 oktober 1970) studeerde aanvankelijk economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na twee jaar studie economie stapte hij over naar een studie psychologie aan de Universiteit van Leiden. Daarna werkte hij in verschillende functies, waaronder in een TBS-kliniek, een instituut voor bij- en nascholing en het Albeda College in Rotterdam. Daarnaast had hij een praktijk voor eerstelijnspsychologie.

In 1999 ging hij werken aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), eerst bij Sociaal Pedagogische Hulpverlening en daarna bij de Academie voor Sociale Studies. Van 2002 tot 2007 was hij betrokken bij het management van deze opleiding. In 2008/2009 volgde hij de opleiding Ontwikkelingsgerichte Coaching en de opleiding Mediation aan de CHE.

In 2009 kreeg ds Van Vugt de roeping predikant te worden en begon hij zijn studie theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam bij het Seminarie van de Hersteld Hervormde Kerk. Zijn vicariaat deed hij bij de HHG Rotterdam Kralingse Veer-Laankerk in 2014. Vervolgens ging hij als kandidaat van 2014 tot 2016 in Lienden aan de slag.

In september 2016 werd hij in het ambt bevestigd als predikant bij de HHG Kruiningen, zijn eerste gemeente. Een jaar later vertelde ds Van Vugt in een interview met Jeffrey Schipper dat, hoewel hij altijd kerkelijk betrokken was, hij vroeger ‘lauw’ was in geestelijk opzicht. Pas toen hij echt werd aangesproken door een preek, veranderde dat en kreeg hij antwoorden op zijn vragen. Als predikant probeert hij in duidelijke, heldere ‘Jip en Janneke-taal’ het Woord te verkondigen. ,,Er is geen scheiding tussen zondag en de rest van de week. Wat wordt gepreekt heeft consequenties voor het gehele leven.’’